Σταϊκούρας: Τι είπε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, το τέλος επιτηδεύματος και τις εισφορές

Για το εάν είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους ρωτήθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

«Όλα αυτά είναι αντικείμενο συζήτησης για την επόμενη τετραετία. Όλα αυτά συνεκτιμώνται αλλά υπάρχουν προτεραιότητες γιατί όλα δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και μόνο αυτά που μου είπατε είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα γιατί εάν τα αθροίσουμε είναι κάποια δισεκατομμύρια ευρώ» απάντησε και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει «τα μέτρα να είναι στοχευμένα σε ό, τι αφορά την επιδοματική πολιτική σε αυτούς που έχουν ανάγκη και στα φορολογικά θα πρέπει να είναι διευρυμένα ώστε να έχουμε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης » .

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Τέλος επιτηδεύματος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και  επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους

 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί έως τώρα:

Για το τέλος Επιτηδεύματος:

Εξετάζεται να μειωθεί το μέτρο σταδιακά για τις δηλώσεις του 2024 και μετά να καταργηθεί πλήρως το 2025.

Υπενθυμίζεται πως τα ετήσια ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • 400 ευρώ εάν η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
  • 800 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ωστόσο από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται το 2023 συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αναλυτικά αυτό αφορά:

  • Τους αλιείς παράκτιας αλιείας με σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
  • Τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και την ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος για 5 χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών
  • Όσους ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Τους σχολικούς συνεταιρισμούς
  • Τους συνεταιρισμούς εργαζομένων
  • Τους αγρότες-μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών
  • Τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
  • Τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
  • Τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Τους επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται εν προκειμένω το 65ο της ηλικίας.
  • Τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζομένων.
  • Τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Επίσης επισημαίνεται από το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος μπορούν να γλιτώσουν και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προχώρησαν σε νέες προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης, όπως προβλέπει η νέα διάταξη της κυβέρνησης. Συνεπώς με την εν λόγω διάταξη δεν θα πληρώσουν οι παραπάνω τέλος επιτηδεύματος εάν αυξήσουν κατ’ ελάχιστο για 3/12 το μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα επισημαίνεται πως δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών:

Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να φτάσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας σε 5 μονάδες. Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές των εργαζομένων μέχρι στιγμής έχουν υποχωρήσει κατά 4,4 μονάδες, ωστόσο  απομένει να μειωθούν κατά άλλες 0,6 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

 Επιστροφή των  αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά αυτά αφορούν το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 για τις περικοπές που είχαν γίνει από δώρα και επικουρικές συντάξεις. Πάντως εάν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε ενδέχεται  αυτά να δοθούν σε  τέσσερις ετήσιες δόσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ