S&P: Επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές – Πρόβλεψη για χρέος στο 107% του ΑΕΠ το 2029

Ο διεθνής οίκος S&P Global επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις. Παράλληλα, προβλέπει υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 107% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2029 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% το 2026, με κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας.

S&P: Επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB, με σταθερές προοπτικές, επιβεβαίωσε η S&P Global, αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις.
  • Ο οίκος προβλέπει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2026 και σταδιακή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 107% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2029.
  • Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1% την περίοδο 2027-2029, διατηρώντας ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB, με σταθερές προοπτικές, επιβεβαίωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global.

Η S&P εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, με κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση.

Η αξιολόγηση της S&P είναι η τέταρτη από τους πέντε οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Τον Σεπτέμβριο, η Scope αναβάθμισε την Ελλάδα σε BBB+, ενώ η Moody’s και η DBRS αναθεώρησαν σε θετικές τις προοπτικές της χώρας, διατηρώντας τις αξιολογήσεις Baa3 και BBB αντίστοιχα.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απόφαση της Fitch τον Νοέμβριο.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2026

Στην ανακοίνωσή του για τους λόγους της απόφασής του για το αξιόχρεο, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει το 2026, για μία ακόμη χρονιά, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο εκτιμά στο 3,8% του ΑΕΠ, χάρη στις μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική συμμόρφωση και στη μείωση της ανεργίας και παρά την αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

«Παρότι οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας είναι υψηλές, θεωρούμε ότι η συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ και η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προσφέρουν προστασία έναντι του κινδύνου κλονισμού του ισοζυγίου πληρωμών», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει δείξει ανθεκτικότητα παρά τα διαδοχικά σοκ και οι προοπτικές της παραμένουν ισχυρές χάρη στο υψηλό απόθεμα προγραμματισμένων επενδύσεων.

Όσον αφορά τις σταθερές προοπτικές του αξιόχρεου, ο οίκος αναφέρει ότι σταθμίζουν τις ισχυρές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας με τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού και δημόσιου χρέους της.

Σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο εάν οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας βελτιώνονταν ουσιαστικά και με βιώσιμο τρόπο.

«Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν παρατηρούσαμε μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις εισαγωγές. Θα μπορούσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα εάν το εξωτερικό χρέος της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δημόσιο, μειωνόταν ουσιαστικά».

Από την άλλη πλευρά, ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο, εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας παρουσίαζε σημαντική επιδείνωση.

Πάνω από τον στόχο τα δημοσιονομικά μεγέθη

Ο S&P προβλέπει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων εφέτος, σημειώνοντας ότι τα μηνιαία στοιχεία έως τον Αύγουστο δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται περίπου 1,1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο, χάρη στα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό καθώς και στη περαιτέρω μείωση της ανεργίας και στην επίδραση των μεταρρυθμίσεων για τη φορολογική συμμόρφωση που ενισχύουν τα έσοδα από φόρους.

Συγκεκριμένα, προβλέπει συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού – περιλαμβανομένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους – στο 0,8% του ΑΕΠ, το οποίο θα υπερβαίνει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης. «Αυτή η βελτιωμένη πρόβλεψη προκύπτει παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό και ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις υποδηλώνουν αύξηση των επενδύσεων με εγχώρια χρηματοδότηση, η οποία θα ξεκινήσει από το τρέχον έτος», προσθέτει.

Προβλέπει επίσης ότι θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια τα συνολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στο 0,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2027-2029 καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα 3,2%.

Υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 107% του ΑΕΠ έως το 2029

Ο S&P εκτιμά ότι το καθαρό δημόσιο χρέος, μετά την αφαίρεση των ταμειακών αποθεμάτων, που υπολογίζει σε 33 δις. ευρώ ή 12,4% του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 123% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας βελτίωση κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του 2019.

«Η προσδοκία μας για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με τη σταθερή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, στηρίζει την πρόβλεψή μας ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 107% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2029», προσθέτει.

Ανάπτυξη 2,1% την περίοδο 2027-2029 με αιχμή τουρισμό και επενδύσεις

Η οικονομική δραστηριότητα έχει δείξει ανθεκτικότητα, με αιχμή τις επενδύσεις, εν μέσω των δύσκολων εξωτερικών συνθηκών, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος. Ο τουρισμός και η επενδυτική δραστηριότητα αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης, με την τελευταία να υποστηρίζεται ιδιαίτερα από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (RRF), το οποίο εισέρχεται στην τελική του φάση.

Τα επίπεδα του εισοδήματος προσεγγίζουν σταδιακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ένα εξακολουθητικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στηρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Σε συνδυασμό με την πιθανή συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας, προβλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 2,1% κατά την περίοδο 2027-2029. Αυτό θα μεταφραζόταν σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ που θα φτάνει τα 35.100 δολάρια το 2029, ή περίπου το 55% του μέσου όρου της ΕΕ, από 47% το 2019», σημειώνει ο S&P.