Ρουμπινί:”Η Ελλάδα πρέπει να φύγει”

“Η μόνη λύση για τη διάσωση της Ελλάδας είναι μια ελεγχόμενη χρεωκοπία και έξοδος από το ευρώ με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ”, αναφέρει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.

“Αναβάλλοντας την έξοδο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με μία νέα κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει προσηλωμένη σε αποχυμένες πολιτικές (λιτότητα και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) δεν θα ανακτήσει την ανάπτυξη και της ανταγωνιστικότητάς της”, εξηγεί ο οικονομολόγος που είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση.”Η μοναδική λύση είναι να ξεκινήσει μια ελεγχόμενη χρεωκοπία και έξοδος από το ευρώ, συντονισμένα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες απώλειες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη”, αναφέρει συγκεκριμένα ο Ρουμπινί.

Ο Ρουμπίνι σημειώνει πως αν και οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και για την Ευρωζώνη, θα είναι επιπτώσεις που μπορούν να ξεπεραστούν. Όπως λέει χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη προβλήματα που μοιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Ειδικά για την Πορτογαλία επισημαίνει ότι  μπορεί να έχει την τύχη της Ελλάδα, εγκαταλείποντας επίσης το ευρώ.

Ενώ υπογραμμίζει ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν στήριξη από την Ευρώπη ανεξάρτητα από το αν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Τέλος, ο Ρουμπίνι χαρακτηρίζει τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έναν “αποτυχημένο γάμο”, ο οποίος είναι καλύτερα να τελειώσει με μια συμφωνία και των δυο για την λιγότερη δυνατή απώλεια.

 

 

 

 

  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ