Πύλη της Ευρώπης για τη μεταφορά δεδομένων στην Ανατολή η Ελλάδα – Υπεγράφη η συμφωνία για το EMC

Πύλη της Ευρώπης για τη μεταφορά δεδομένων προς την Ανατολή γίνεται η Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας για το έργο EMC (“East to Med data Corridor”) που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Σαουδική Αραβία.

Το EMC είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία. Η διασύνδεση θα γίνει μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει η ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων, ενώ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει περιφερειακός ψηφιακός κόμβος στη μεταφορά δεδομένων, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Του έργου EMC ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το MENA HUB, που ανήκει στην STC. Από ελληνικής πλευράς ηγείται η εταιρία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την επικύρωση του έργου και την συμφωνία, σε γενικές γραμμές, μονόγραψαν σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο εκτελεστικός διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα. Το κείμενο περιέχει τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) -ουσιαστικά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025.

Η σημασία του έργου

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων.

Ταυτόχρονα τοποθετεί τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Με τη συμφωνία η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη αυτού του σημαντικού και φιλόδοξου έργου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ