Ψηφίστηκε η διάταξη για άμεση επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ – Δεν θα ισχύει μόνιμα

Την άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων, συνολικού ποσού μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.

Η διάταξη αφορά σε υποθέσεις εκκρεμείς κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

«Οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν επιπρόσθετη ρευστότητα, ενώ θα μειωθεί ο όγκος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε η κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στη συγκεκριμένη διάταξη.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, διασφαλίζεται και το δικαίωμα των φορολογικών Αρχών να διεξάγουν δειγματοληπτικά σε μεταγενέστερο χρόνο ελέγχους, διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές να απαλλαγούν από πολλές υποθέσεις ήσσονος σημασίας και να εστιάσουν σε υποθέσεις επιστροφής φόρου άνω των 10.000 ευρώ, αλλά και σε άλλους σημαντικότερους ελέγχους.

«Η διαδικασία αυτή συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες. Την επαναλαμβάνουμε, μετά την επιτυχία που είχε η προηγούμενη διάταξη» επισήμανε η υφυπουργός Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε, όμως, για τη συγκεκριμένη διάταξη ότι η κυβέρνηση δεν τη φέρνει «μόνιμα», γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα οδηγούσε τους φορολογούμενους να προσπαθούν οι επιστροφές να είναι κάτω από τις 10.000 ευρώ για να αποφεύγουν τον έλεγχο.

«Δεν θέλουμε να παγιώσουμε αυτήν την κατάσταση. Πιστεύουμε ότι όσο μειώνονται οι οφειλές, θα μπορούν να ελέγχονται κανονικά και δεν θα χρειάζεται να γίνεται αυτό στο επόμενο διάστημα», υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ