“Πράσινο φως” για τον προϋπολογισμό λιτότητας;

“Πράσινο φως” για τον προϋπολογισμό λιτότητας;

 

 

Mετά από μια μακρά νύχτα διαβουλεύσεων οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν να καταλήγουν στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Όλα συνηγορούν όμως στο ότι οι «27» θα συμφωνήσουν τελικά στα 960 δισ. ευρώ, ποσό που στην ουσία συνεπάγεται έναν προϋπολογισμό λιτότητας, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

 

Ο νυν προϋπολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά 3% μικρότερος σε πραγματικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Ωστόσο ακόμη εκκρεμούν αρκετά ανοιχτά θέματα που μένουν να συζητηθούν στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται έντονα, διότι θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.

 

Συν τοις άλλοις προβληματισμό δημιουργεί και η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος απείλησε εχθές ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός. Το γεγονός αυτό αποτελεί «αγκάθι» δεδομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του προϋπολογισμού. Κατά κανόνα όμως στις κρίσιμες ψηφοφορίες, είθισται οι ευρωβουλευτές να ακολουθούν τις επιλογές των κυβερνήσεών τους.

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ