Πώς η τιμή του diesel κίνησης θα πέσει από 2,262 σε 1,552 ευρώ/λίτρο

«Διπλά» κερδισμένοι θα είναι έως τον Σεπτέμβρη οι οδηγοί – κάτοχοι οχημάτων που «καίνε» diesel κίνησης και κυρίως οι επαγγελματίες που ανήκουν ως επί το πλείστον στην συγκεκριμένη κατηγορία: Και αυτό γιατί δεν είναι μόνον η έκπτωση στην τιμή που θα κερδίσουν όσοι εξ αυτών λάβουν το fuel pass2, αλλά και η απευθείας έκπτωση στο κόστος του diesel στην αντλία, που θα υιοθετηθεί μετά από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για ολόκληρο το διάστημα του καλοκαιριού και μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Παράταση στην επιδότηση πετρελαίου κίνησης (diesel) στην «πηγή» δίνει η απόφαση του υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τελική τιμή του diesel στην αντλία, θα έχει σταθερά για το επόμενο διάστημα ενσωματωμένη, ένα ποσό έκπτωσης ανεξαρτήτως του πως κινούνται οι διεθνείς τιμές.   

Πώς η τιμή του diesel κίνησης πέφτει από το 2,262 στα 1,552 ευρώ/λίτρο!!  

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση η επιδότηση αυτή παρατείνεται και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 και το ύψος της ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ προ Φ.Π.Α. ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης, δηλαδή έκπτωση 0,15 ευρώ ανά λίτρο για τον οδηγό. 

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε δοθεί παράταση για την χορήγηση της επιδότησης αυτής μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά διπλά κερδισμένους τους επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και όσους ιδιώτες είναι κάτοχοι οχημάτων diesel, εφόσον καταστούν ταυτόχρονα και δικαιούχοι του fuel pass 2: Για το επόμενο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022) η τιμή πετρελαίου θα είναι διπλά επιδοτούμενη, από την μια με την έκπτωση απευθείας στην αντλία των 0,15 ευρώ το λίτρο και από την άλλη από την έκπτωση που κυμαίνεται μεταξύ 0,44 έως και 0,56 ευρώ το λίτρο και η οποία προκύπτει από το fuel pass 2. 

Με άλλα λόγια, σήμερα η τιμή του diesel κίνησης είναι χωρίς την έκπτωση κατά μέσο όρο στα 2,262 ευρώ το λίτρο, ενώ με την διπλή παρέμβαση (σ.σ.: συνδυαστικά έκπτωση στην αντλία και fuel pass2) για το επόμενο τρίμηνο θα «πέσει» στα 1,672 ευρώ το λίτρο!!! Και αυτό στα αστικά κέντρα γιατί στα νησιά το κέρδος θα είναι πολύ μεγαλύτερο επειδή μέσω του fuel pass 2 σε αυτές τις περιοχές το «ψαλίδι» στην τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, από τα 2,262 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης στις νησιώτικες περιοχές υπολογίζεται πως θα «προσγειωθεί» στα 1,552 ευρώ το λίτρο!  

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η επιδότηση καυσίμου (fuel pass 2) ανέρχεται σε 0,44 ευρώ/ λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 0,56 ευρώ/λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο). 

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το fuel pass 2 

Κατά τα άλλα, το β’ 15νθήμερο του Ιουλίου υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass 2, δηλαδή για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης καυσίμων. Μάλιστα, η καταβολή των ποσών που θα προκύψουν για κάθε δικαιούχο θα γίνει τον Αύγουστο, λίγο πριν την μεγάλη έξοδο των εκδρομέων. Και σε αυτόν το κύκλο εκείνοι που θα επιλέξουν να «κατεβάσουν» στο κινητό τους την ενίσχυση σε ψηφιακή κάρτα θα έχουν επιπλέον κέρδος, αυτή την φορά 15 ευρώ. 

Προσοχή όμως: Για να λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα, το κινητό σας θα πρέπει να υποστηρίζει την διενέργεια ανέπαφων συναλλαγών, με την τεχνολογία NFC.  

Η διαδικασία για την έκδοση ψηφιακής κάρτας είναι όπως ίσχυε κατά την πρώτη φάση των αιτήσεων για το Fuel Pass 1: Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα. 

Ποια είναι τα ποσά της ενίσχυσης 

Τα συνολικά ποσά της επιδότησης fuel pass2 για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής: 

  • Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή:

80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας
65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

  • Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα

100 ευρώ με τη χρήση κάρτας
85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

  • Για μοτοσυκλέτες:

60 ευρώ με τη χρήση κάρτα στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό
70 ευρώ με κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ