Πιάνουν… δουλειά οι “Ράμπο” της ΑΑΔΕ: Αυτοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο κατά προτεραιότητα έως το τέλος του έτους

Oι “ράμπο” της ΑΑΔΕ θα πρέπει να  ολοκληρώσουν έως το τέλος τέλος του έτους 25.000 στοχευμένους ελέγχους “υψηλού κινδύνου” και 2.500 ελέγχους  για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων.

Πρόκειται για υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, επιστροφής φόρων, υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν βρίσκονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για τους φορολογικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν κατά το 2022:

Διενέργεια 25.000 ελέγχων με “ανάλυση κινδύνου” και μοριοδότηση

Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά αλλά και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ  επιλέγονται οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Από το σύνολο των υποθέσεων κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Συνολικά 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν μη ετήσιες υποχρεώσεις και αφορούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές θα ελέγξουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά, θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2022 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξίας της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.  Τουλάχιστον το  75% των ελέγχων θα αφορά ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι δύνανται να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις.

Οι εξπρές έλεγχοι

Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • πορισματικές εκθέσεις της Διεύθυνσης  Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
  • υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
  • επιστροφές φόρων.
  • υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων.
  • Για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
  • Αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
  • Φορολογία εισοδήματος  και εξπρές για περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης  ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου /λογιστικού αρχείου ( παραστατικού)

 

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ