Πατέλης στον Realfm 97,8: Η οικονομία μας πάει καλά, έχει πάρει μπρος – Τι είπε για τον ΦΠΑ

Ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ότι “η οικονομία μας πάει καλά, έχει πάρει μπρος. Μόλις προχθές το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο μας είπε ότι είχαμε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων στην ευρωζώνη, είχαμε ανάπτυξη 8+ το 2021 και είμαι πεπεισμένος ότι και το 2022 θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις προβλέψεις μας, όπως έγινε και πέρσι, η Ελλάδα έχει αλλάξει πίστα”.

“Στα δύσκολα κρίνεται κανείς, όχι στα εύκολα. Αν η πανδημία του 2020, 2021 ήταν μια ευκαιρία για την χώρα μας να “σπάσει” την αρνητική εικόνα που είχε, ως υπόλοιπο της κρίσης, με την έννοια ότι αντιμετωπίσαμε την πανδημία ικανοποιητικά και στο υγειονομικό και στο οικονομικό πεδίο, πιστεύω ότι το 2022, 2023 θα είναι μια ευκαιρία για την χώρα μας να αποδείξει ότι μπορεί και να είναι συνετή δημοσιονομικά και να αντέξει τα σοκ που έρχονται από το εξωτερικό. Έχουμε έναν εθνικό στόχο μπροστά μας, την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Θέλουμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε. Ο πληθωρισμός είναι έ να παγκόσμιο φαινόμενο. Η Γερμανία, η οικονομική υπερδύναμη της Ευρωζώνης έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τρεις δεκαετίες, σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να πάμε με μια πυξίδα, συνετά και αποτελεσματικά και με γνώμονα την λογική για να πετύχουμε τους στόχους μας” περιέγραψε.

“Μία ξένη πολυεθνική δεν πρόκειται να επενδύσει στη χώρα μας αν δεν πιστεύει στην σταθερότητα και τις προοπτικές. Επενδύει με μια προοπτική πενταετίας, δεκαετίας και όχι με βάση γεγονότα που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την αξιοπιστία μας, έχουμε δημιουργήσει ισχυρό brand στο εξωτερικό και πρέπει να το προστατεύσουμε” πρόσθεσε.

“Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία είναι η ανεργία. Η ανεργία έχει πέσει σχεδόν 4 μονάδες σε σχέση με πριν από την πανδημία, την μεγαλύτερη πτώση σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν με ρωτούσατε ποιο  θα ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να προστατεύονται οι ευάλωτοι. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει πάρει και παίρνει σημαντικά μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% και η επόμενη αύξηση που θα έρθει τον Απρίλιο. Φυσικά τα πακέτα στήριξης ενέργειας, η επιδότηση των επιχειρήσεων δεν έχει περάσει ακόμα σε όλους και πιστεύουμε θα βοηθήσει να μετριαστούν οι αυξήσεις των τιμών” υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στα είδη βασικής ανάγκης απάντησε ότι “η κυβέρνηση θα πορευτεί με βάση την δημοσιονομική σύνεση και όπως πάντα έχει αποδείξει ότι όταν χρειαστεί και όταν μπορεί λαμβάνει στοχευμένα μέτρα. Εμένα, ως οικονομολόγος, μου έχει κάνει εντύπωση η συζήτηση για τη μείωση στον ΦΠΑ, η χώρα μας πέρασε αρκετές περιόδους έντονου πληθωρισμού. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε πληθωρισμό 10%, 20% για πολλά χρόνια και δεν υπήρξε ποτέ η άποψη ότι μια μείωση του ΦΠΑ είναι αποτελεσματικό όπλο έναντι στον πληθωρισμό”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.