Πάσχα: «Τσουχτερό» φέτος το αρνί – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για την τιμή του

Να συγκρατήσει την τιμή των αμνοεριφίων στα 10 ευρώ το κιλό επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης λίγο πριν εφαρμοστεί το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ. Ανέφικτο θεωρούν τον στόχο οι κτηνοτρόφοι, που εκτιμούν ότι η τιμή του αρνιού θα φτάσει έως τα 15 ευρώ το κιλό.

«Η τιμή παραγωγού είναι αυτήν την στιγμή στα 8-8,50 ευρώ το κιλό. Έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων το προηγούμενο διάστημα λόγω του κόστους παραγωγής. Ζώα έχουν χαθεί από τις προηγούμενες ζημίες (φωτιές, πλημμύρες). Με αυτά τα δεδομένα στην αγορά θα υπάρχει αρνί μέχρι και 14 ευρώ το κιλό» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.

Για να κοστίζει το αρνί φέτος 10 ευρώ το κιλό, ή δεν θα είναι ποιοτικό ή οι μεσάζοντες θα αναγκαστούνε να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους τους ή θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι μειώνοντας την τιμή παραγωγού.

Το 2023 οι κτηνοτρόφοι είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους εμπόρους να κατεβάσουν την τιμή κάτω από τα 7 ευρώ το κιλό, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να το βρουν οικονομικά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Φέτος όμως εμφανίζονται ανυποχώρητοι να πουλήσουν το κρέας τους κάτω και από το κόστος παραγωγής.

«Κάτω από αυτήν την τιμή εμείς δεν μπορούμε να βγούμε αλλά βλέπουμε οι ίδιες οι τιμές υπάρχουν και στο εξωτερικό. Η μόνη περίπτωση για να βγει το 10 ευρώ το κιλό είναι ότι θα φάει ο καταναλωτής αρνιά που δεν είναι για σούβλα, αρνιά πιο υποβαθμισμένα, που δεν είναι παχιά δεν είναι καλά ταϊσμένα» τόνισε ο κ. Μόσχος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ