Ολόκληρο το σχέδιο για τη «διπλή» αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα ποσά για τους εργαζομένους από τον Ιούλιο

Η εκρηκτική ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία «κλείδωσε» διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για τη χρονιά που μας έρχεται.

Η αρχή θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, οπότε και θα υιοθετηθεί αύξηση κατά 2%. Με δεδομένο όμως ότι όπως όλα δείχνουν η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, το ερχόμενο καλοκαίρι θα αναπροσαρμοστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός και μάλιστα η αναπροσαρμογή αναμένεται να είναι «γενναία».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως και να έχει από την αρχή της νέας χρονιάς θα γίνει η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα διαμορφωθεί –σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις- από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα στα 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Πόσο θα αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές το καλοκαίρι

Μάλιστα, ο κατώτατος μισθός θα είναι ως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τη νέα αύξηση που θα υιοθετηθεί από την 1η Ιουλίου.

Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει μια νέα αύξηση των κατώτατων απολαβών ακόμη και κατά 5%, κάτι που θα ανέβαζε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Ποια επιδόματα αυξάνουν από την 1η Ιανουαρίου

Από την 1η Ιανουαρίου πάντως αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Έτσι, με τη νέα χρονιά το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα.

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι πάντως το μόνο που θα παρασύρει προς τα πάνω η αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Αμετάβλητο το επίδομα μακροχρόνια ανέργου

Από το επίδομα επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ