Οκτώ νέα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς – Ποια εργαλεία θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες 50 ημέρες

Των Σίσσυς Σταυροπιερράκου και Εύας Οικονομάκη

Πόροι άνω των 4 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να διοχετεύονται σταδιακά στην αγορά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με στόχο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η απαλλαγή από την πληρωμή του ενοικίου και οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα.

Οι ενισχύσεις θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πληγεί και έχουν ανάγκη να στηριχθούν, ώστε να παραμείνουν υγιείς μετά την πλήρη απόσυρση των μέτρων. Τα μέτρα θα υλοποιηθούν και για άλλους κλάδους της οικονομίας, εκτός από την εστίαση και το λιανεμπόριο, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, με βασικό κριτήριο τις απώλειες στον τζίρο. Πέντε είναι τα βασικά εργαλεία που ρίχνει στη μάχη η κυβέρνηση: Το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, με την ενεργοποίηση πιστωτικού κουπονιού για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η επιπλέον δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας, η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον Απρίλιο, η χορήγηση κεφαλαίου κίνησης μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση, τουρισμό, παιδότοπους, γυμναστήρια και άλλους κλάδους που έμειναν κλειστοί για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ στο τέλος Μαΐου θα δοθούν οι πρώτες δόσεις επιδότησης επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2».

Στην ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία έχουν καταγράψει δυσθεώρητες ζημιές εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, εστιάζει με ένα νέο πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επανεκκίνηση ενός εκ των κύριων αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού διαμορφώνουν το τελικό σχέδιο, βάσει του οποίου τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα στηριχθούν κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους. Η ενίσχυση των τουριστικών καταλυμάτων θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που έχει εξαγγελθεί και πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στον Μάιο για την εστίαση. Η χρηματοδότηση θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψει τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρηματίες στην πορεία προς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους. «Το κεφάλαιο κίνησης συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει κάθε πληττόμενη επιχείρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει, γι’ αυτό και στόχος μας είναι να “τρέξει” άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα», επισημαίνουν στην «R» πηγές με γνώση επί του θέματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ