Οικονομικές προβλέψεις Κομισιόν: Εύθραυστη η ελληνική ανάκαμψη – Τι λέει για επενδύσεις και εξαγωγές

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Ανάπτυξη με “εύθραυστο χαρακτήρα” και “αρνητικούς κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη” και “έχουν αρχίσει να υλοποιούνται” καταγράφουν οι καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, που παρουσίασε ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει το 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις, όμως “αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επίπτωση του αποδυναμωτικού εξωτερικού περιβάλλοντος και την υποτονική εκτέλεση του προϋπολογισμού”, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Αναλυτικά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι “η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας (σε ετήσια βάση) μειώθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, αλλά τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με “προκαταρκτικά στοιχεία”, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ “ήταν 0,2% (τριμηνιαία) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 (σε εποχικούς και εργάσιμους μήνες), που αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% (σε ετήσια βάση ), από 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο”. “Η επιβράδυνση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδας”, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι “η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο προκλήθηκε κυρίως από την ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις επενδύσεις μη οικιστικών κατασκευών και εξοπλισμού, η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε την απώλειά της από το προηγούμενο τρίμηνο, προσθέτοντας έτσι μέτρια αύξηση στην εγχώρια ζήτηση”, και “ο εξωτερικός τομέας επιβάρυνε σημαντικά την ανάπτυξη και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε επίσης”.

“Αμφότεροι οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους αρνητικούς καθοδικούς κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται”, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Επιπλέον η Κομισιόν αναφέρει ότι “η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος και έτσι να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα”.

“Εκτός από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2019 θα πρέπει να παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση”, καταγράφει.

Η έκθεση καταλήγει με την επισήμανση ότι “οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν χαμηλές, ενώ ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους”.

“Οι πρόσφατες μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ υποδηλώνουν κινδύνους προς τα κάτω όσον αφορά την πρόβλεψη του πληθωρισμού, αλλά η επίδραση των φορολογικών μεταβολών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αναθέρμανση της κατανάλωσης”, αναφέρει.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ