Οι άλλοι χάνουν, η Γερμανία κερδίζει

Οι άλλοι χάνουν, η Γερμανία κερδίζει

Κέρδη ύψους… 80 δισ. ευρώ από την κρίση που βιώνουν οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από το 2009 έως και το 2013, έβαλε στα ταμεία της η Γερμανία λόγω των χαμηλών επιτοκίων των ομολόγων με τα οποία δανείζεται.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW) με έδρα το Κίελο δείχνει ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το ποσό των 80 δισ. ευρώ.

Εδώ και τρία χρόνια οι επενδυτές αποχώρησαν από τους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στράφηκαν στο «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών τίτλων. Στην έκθεσή του το Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι πληρωμές επιτοκίων το 2012 στη Γερμανία ήταν κατά 10 δισ. ευρώ χαμηλότερες απ’ ό,τι θα ήταν υπό το βασικό σενάριο που χρησιμοποιεί τις μέσες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Για το 2013 μάλιστα, η εξοικονόμηση πόρων για τη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 13 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο, όπως γράφει ο αναλυτής του Ινστιτούτου, είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Γερμανία από το 2009 έως και το 2013 έχουν δώσει μια τεράστια ανακούφιση στον προϋπολογισμό της.

«Η μελέτη του έγκυρου αυτού Ινστιτούτου καταρρίπτει οριστικά το στερεότυπο του γερμανού φορολογουμένου που έχει οργιστεί για τη λεηλασία της τσέπης του προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη των άτακτων μεσογειακών εταίρων», σχολιάζει σε άρθρο της η ιταλική «La Repubblica».

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ