Ο Ντράγκι με το όπλο στον κρόταφο της Αθήνας

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΕΚΤ θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής, Μάριο Ντράγκι, να αναμένεται να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση» όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο αναδημοσιεύει το Business Insider.

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση της ΕΚΤ και την ομιλία του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην Ελλάδα και την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Υποψιαζόμαστε ότι Ντράγκι και οι συνεργάτες του θα κρατήσουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα», εκτιμά ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics. Επίσης η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει επίσης την Τετάρτη (3/6) τις τελευταίες ενημερωμένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν το Μάρτιο, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φθάσει το 1,5% το 2015- 1,9% το 2016 και 2,1% το 2017.

Αναλυτές λένε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» («εκτύπωσης» χρήματος)  παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι προχωρά σε αγορά ομολόγων ύψους 1,14 τρις ευρώ, 60 δισ. ευρώ το μήνα, που θα συνεχιστεί έως και το Σεπτέμβριο του 2016. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αυξήσει το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση πριν από δύο εβδομάδες του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει προσωρινά τις αγορές πριν από το καλοκαίρι για αντισταθμιστεί η χαμηλή ρευστότητα προκάλεσε σάλο. Όπως διευκρίνισε ο Μπεν Μέι στης  Oxford Economics, «αυτό έχει ερμηνευθεί από πολλούς στο χώρο των αγορών ως δήλωση προθέσεων από την ΕΚΤ να αποτρέψει την άνοδο των αποδόσεων σε επίπεδα που θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Δείτε επίσης:

Σοκ ESM- Το “ΕΚΑΒ” της Ελλάδας στρίβει στα “δομημένα ομόλογα”

«Βόμβα» από τους θεσμούς για τις συντάξεις

FT: Δυσκολεύει το deal η “έκρηξη” Τσίπρα

Ο Τσίπρας στη Le Monde: Δεν οφείλεται σε μας η μη επίτευξη συμφωνίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ