Ντράγκι:Χρονιά του ευρώ το 2012

Ντράγκι:Χρονιά του ευρώ το 2012

 

«Χρονιά του ευρώ» χαρακτήρισε το 2012 ο Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι «δημιούργησε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας, κυρίως μετά από την εικόνα που γίνεται σήμερα ορατή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

«Το 2012 θα σημάνει ορισμένως για τις μελλοντικές γενεές το έτος της ανάκαμψης του ευρώ, όμως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα διότι η άνοδος στις αγορές δυστυχώς δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετία, προσθέτοντας «οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις σημαντικές προόδους» που πέτυχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο διάστημα του τελευταίου έτους.

«Εάν θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή για να καθορίσουμε γιατί το 2012 θα μείνει στη μνήμη, πιστεύω πως αυτός θα ήταν ότι πρόκειται για το έτος της ανάκαμψης του ευρώ», υπογράμμισε.

«Μετά τα μέτρα που δρομολόγησε η ΕΚΤ, όπως η μείωση των επιτοκίων, οι μαζικές πιστώσεις προς τις τράπεζες, ή το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που εφαρμόσθηκε από τα μέσα του 2012, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά», εξήγησε ο Ντράγκι.

«Συνολικά, η κατάσταση είναι απείρως πιο ευνοϊκή απ’ εκείνη που ήταν το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσδιορίζοντας ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι θα επιτευχθεί ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο Ντράγκι εξήγησε ότι η μείωση των χρεών είναι «αναπόφευκτη», επιμένοντας ιδιαίτερα στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, όπως η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει όμως να είμαστε γι’ αυτό ευχαριστημένοι; Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, συλλογικά», τόνισε ο Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων πολιτικών ιθυνόντων κι επιχειρηματιών, που συμμετέχουν στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο, που αποτελεί ενιαύσιο θεσμό για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ