Ντάισελμπλουμ: Να τρέξετε σε τέσσερις τομείς

Ντάισελμπλουμ: Να τρέξετε σε τέσσερις τομείς

 

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε τέσσερις τομείς για να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειώσει πρόοδο:

– Στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση που είχαν προσδιοριστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.

– Στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015

– Στις δομικές μεταρρυθμίσεις

– Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.  

Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

 

Εύσημα σε Ιρλανδία, Ισπανία 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την έξοδο Ιρλανδίας και Ισπανίας από τα μνημόνια. “Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν περάσει δύσκολες ώρες, σημείωσε. 

Όπως ανέφερε, το Eurogroup στηρίζει πλήρως το αίτημα της Ιρλανδίας για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. “Έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρλανδική κυβέρνηση για την διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων στο δημοσιονομικό μέτωπο”, τόνισε. Όπως ανέφερε, η οικονομία της δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η ανεργία υποχωρεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ιρλανδία σημειώνεται πως μετά από μια εντυπωσιακή αλλαγή πορείας, οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης καταδεικνύουν ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την χώρα.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, η ανακοίνωση επισημαίνει πως η κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών έχει ενισχυθεί σημαντικά και η πρόσβαση τους στην αγορά έχει βελτιωθεί.

Παράλληλα, το Eurogroup τονίζει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας των 20 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών για το 2014 προσφέρει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι στους εσωτερικού και εξωτερικούς κινδύνους.

Επιπλέον οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν την δέσμευση των ιρλανδικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, συγκεκριμένα για την μείωση του ελλείμματος, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και την προώθηση διαρθρωτικών μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αντίστοιχα για την Ισπανία, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup στηρίζει πλήρως την απόφαση για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. Οι τράπεζες, τόνισε, είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. 

Σχετικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το Eurogroup είδε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και είναι «σε τροχιά» ενώ υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ