Νγκοκ: Η Ελλάδα έδειξε δημοσιονομική ανευθυνότητα

Νγκοκ: Η Ελλάδα έδειξε δημοσιονομική ανευθυνότητα

 

Ευθύνες στην τρόικα αλλά και στην Ελλάδα επέρριψε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Νγκοκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έδειξε «δημοσιονομική ανευθυνότητα» ενώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο επέκρινε την παρουσία αποπληθωρισμού και την ελλειμματική εσωτερική ζήτηση στην ευρωζώνη και ζήτησε αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και συντονισμό των πολιτικών των κρατών-μελών.

Επίσης τόνισε ότι ο μόνος θεσμός, που δεν κατέγραψε απώλειες στη διάρκεια της κρίσης, ήταν η ΕΚΤ, ενώ θα μπορούσε να εγγράψει ζημιές και έθεσε το θέμα ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν εξουσιοδότηση να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές με το πιστόλι στον κρόταφο, μια θέση που αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβλαντς.

Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους και στη συζήτηση που είχε η επιτροπή σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι αναδιάρθρωσης», είπε, αναφέροντας τη μείωση επιτοκίων, την επιμήκυνση των πληρωμών, την εγγραφή χρεών στην ΕΚΤ.

Υπογράμμισε ότι ήταν λάθος η τόσο ισχυρή έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πάντα δίκιο, όπως στην περίπτωση της μείωσης των κατώτερων μισθών. 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ