Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν στα σούπερ μάρκετ, αντί να μειωθούν – Αναλυτικά παραδείγματα

Ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας με μειώσεις στις τιμές 3.900 προϊόντων, ωστόσο ήδη υπάρχουν καταγγελίες πως οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Απόστολος Πεταλάς ανέφερε σε συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο του Realfm 97,8 ότι «το 90% των μειώσεων έχει περάσει ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ Απόστολο Ραυτόπουλο υπάρχουν προϊόντα στα οποία όχι απλά δεν μειώθηκαν οι τιμές, αντιθέτως αυξήθηκαν. Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Ραυτόπουλο μαλακτικό ρούχων με 84 μεζούρες γνωστής εταιρείας χθες, 29 Φεβρουαρίου, πωλούνταν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προς 5,74 ευρώ και σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, προς 5,78 ευρώ.

Επίσης, απορρυπαντικό ρούχων με 26 μεζούρες, επίσης γνωστής εταιρείας, χθες, Πέμπτη, πωλούνταν προς  5,96 ευρώ και σήμερα Παρασκευή προς 6,16 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ραφτόπουλο «οι εκπτώσεις που έχουν κάνει οι προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ αφορούν την αρχική τιμή των προϊόντων και όχι στην τελική».

Εκπτώσεις στην αρχική τιμή των προϊόντων

Για παράδειγμα ένα απορρυπαντικό πριν από την εφαρμογή των μέτρων πωλούνταν 10 ευρώ. Με την έκπτωση 50% το συγκεκριμένο προϊόν το αγόραζαν οι καταναλωτές 5 ευρώ. Τώρα, με την εφαρμογή των μέτρων, ο προμηθευτής κάνει έκπτωση 20% (στην καλύτερη περίπτωση) στο σούπερ μάρκετ και η αρχική τιμή μειώνεται στα 8 ευρώ. Σε αυτή την τιμή έρχεται να «κουμπώσει« άλλη μια έκπτωση ύψους 30%, ήτοι 2,4 ευρώ, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 5,60 ευρώ.

Δηλαδή ουσιαστικά οι καταναλωτές, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πληρώνουν το απορρυπαντικό κατά 60 λεπτά ακριβότερα, παρά την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ουσιαστικά με τις μειώσεις στην αρχική τιμή και όχι στην τελική, οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα για να αγοράσουν ορισμένα προϊόντα, σε σχέση με πριν από την εφαρμογή των μέτρων.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα με τις τιμές των προϊόντων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ