Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους

Έως την ερχόμενη Δευτέρα 5/9 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και τρεις μήνες να «κλείσει το μάτι» στους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων οι οποίοι επιθυμούν μονιμοποίηση.

Ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε ως τώρα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ήταν οι προσφυγές στα δικαστήρια. Με τις προσφυγές αυτές, όσοι είχαν συμπληρώσει κάποιο διάστημα υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου επετύγχαναν αποφάσεις που δέχονταν ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Στη συνέχεια, όμως, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρέωνε τους δήμους να προσφύγουν εναντίον των πρωτόδικων αποφάσεων και αυτό είτε καθυστερούσε τη μονιμοποίηση είτε οδηγούσε σε ακύρωση των πρωτόδικων αποφάσεων.

Στα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι δήμοι ρίσκαραν να μην προσφύγουν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας ενώ έγιναν προσπάθειες να νομοθετηθεί αυτό που επιχειρείται τώρα αλλά προσέκρουε στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση (opengov.gr) έχει μέσα τις σχετικές διατάξεις αλλά είναι ήδη αποτέλεσμα μακράς κυοφορίας και το τελικό αποτέλεσμα συνεχίζει να παραμένει άγνωστο. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε κυκλοφορήσει πριν από το καλοκαίρι σε «προδιαβούλευση» αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, τώρα άλλαξε και βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια ακίνητα δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 60%

Ντράγκι: «Κλειδί» το χρέος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Πώς αυξάνονται οι επικουρικές συντάξεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ