Μηταράκης: “Ο προστατευτισμός του εμπορίου δεν είναι σωστή λύση”

Μηταράκης: “Ο προστατευτισμός του εμπορίου δεν είναι σωστή λύση”

«Μια από τις μελλοντικές προκλήσεις για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα είναι ο καθορισμός διαδικασιών και κανονισμών για την παγκόσμια αναγνώριση και προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ανά τον κόσμο». Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στην ομιλία του στην 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιείται στην Ινδονησία.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι εν μέσω των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η υφήλιος, «πιστεύουμε ότι ο προστατευτισμός του εμπορίου δεν είναι η σωστή λύση. Αντ’ αυτού, μια ξεκάθαρη δέσμευση από όλους μας είναι απαραίτητη για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός. Να προσφέρουμε μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής στον τελικό καταναλωτή».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας, κατά την άποψή μας, είναι η Διευκόλυνση Εμπορίου, όπου μια συμφωνία θα άνοιγε τον δρόμο για την απλοποίηση πολιτικών και διαδικασιών διαχείρισης. Έχει γίνει σημαντική δουλειά σε διάφορους τομείς. Σε άλλους, όπως αυτός της διέλευσης, είναι απαραίτητη η προσεχτική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων. Κατά την άποψή μας, το θέμα πρέπει να καλύπτεται μέσω διμερών συμφωνιών, που μπορούν καλύτερα να λαμβάνουν υπόψη θέματα περιβάλλοντος και των κανόνων οδικής κυκλοφορίας».

Ως τελική παρατήρηση, ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να καταλήξει ο Γύρος της Ντόχα με την επίτευξη συμφωνίας, βασισμένη στην αρχή της ενιαίας δέσμευσης. «Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών (Εξωτερικού Εμπορίου) της ΕΕ, κατά το 1ο εξάμηνο του 2014, θα υποστηρίξω την προώθηση σχετικών θεμάτων μετά τη Σύνοδο του Μπαλί- Ινδονησίας, που θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο υφυπουργός.

 

Πηγή ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ