Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος από 300 έως 1.000 ευρώ

“Βαθιά το χέρι” στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν περίπου 15.000 με 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας που δεν ολοκλήρωσαν  έως τις  31 Μαρτίου 2022 τις εμπράγματες συναλλαγές τους με την απλή βεβαίωση μηχανικού που είχαν εκδώσει λόγω φόρτου των κρατικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι όλες  οι μεταβιβάσεις ακινήτων χρειάζονται από την 1η Απριλίου 2022 Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ένα πρόσθετο κόστος που κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ για απλά διαμερίσματα ενώ περισσότερα χρήματα  θα πρέπει να δοθούν εάν πρόκειται για ολόκληρα κτήρια.

Σημειώνεται ότι εάν υπήρχε αυθαιρεσία στο οίκημα ήταν αναγκαία η δήλωση ένταξης σε νόμο τακτοποίησης και η κάτοψη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις  ήταν αναγκαία και η σύνταξη νέου τοπογραφικού διαγράμματος ή επισύναψη στο συμβόλαιο παλαιότερου.

Λίγα λόγια για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

μεταβιβάσεις

Σημειώνεται ότι  η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου είναι μια βάση δεδομένων που ενσωματώνει  όλα τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά, τα  στοιχεία και τα  σχέδια για κάθε ακίνητο και ότι  μόνο με αυτόν τον τρόπο  τακτοποιούνται τα αυθαίρετα.

Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν :

  • Όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.
  • Τα παλαιότερα κτήρια.
  • Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να κάνουν μεταβίβαση το  οίκημα τους θα πρέπει να  υποβάλουν δύο:

  • Το  Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας
  • Το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
  • Τα περί αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας αφορούν διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία ή άλλες χρήσεις σε πολυκατοικίες, μικρά κτήρια.

Πάντως όλη τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου  θα πρέπει να  την αναλαμβάνει  ο  μηχανικός.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ