Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Απροσδιόριστες οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου στο επίπεδο της οικονομίας

Το “καμπανάκι” για την ακρίβεια σε πολλούς τομείς και τις παράπλευρες απώλειες στην οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έκρουσε ο  καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Και οι καταστροφές, οι απώλειες ζωών, τα προσφυγικά κύματα κτλ με κάποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει ένας τραγικός απολογισμός αλλά ξέρουμε λίγο έως πολύ τι σημαίνουν αυτά από πλευράς κόστους. Εκείνο που δεν ξέρουμε και είναι ανυπολόγιστο είναι οι παράπλευρες απώλειες στο επίπεδο της οικονομίας. Η ακρίβεια και η αύξηση του πληθωρισμού είναι απροσδιόριστη. Κανένας οικονομολόγος δεν μπορεί να το πει με ακρίβεια. Υπάρχουν εκτιμήσεις από σημαντικά ινστιτούτα, υπολογίζουν ότι το κόστος του πολέμου αυτή τη στιγμή, χωρίς να ξέρουμε αν θα σταματήσει ή όχι, είναι τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα σε παγκόσμια κλίμακα. Μιλάμε για τρισεκατομμύρια, όπως αντιλαμβάνεστε” περιέγραψε.

“Το κόστος αυτός, συρρίκνωσης του ΑΕΠ λόγω του πληθωρισμού και της αναστάτωσης στις διεθνείς αγορές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φτάσει τουλάχιστον σε 2 ποσοστιαίες μονάδες και υπολογίζουμε ότι και στη χώρα μας το ίδιο θα συμβεί. Η αισιόδοξη εκτίμηση που είχαμε ότι θα έχουμε μια αύξηση το 2022 της τάξης του 5% φοβάμαι πάρα πολύ ότι μετά τον καταστροφικό πόλεμο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες. Άρα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και θα προκύψουν από τρεις συνδυαστικούς παράγοντες” πρόσθεσε.

Οι τρεις παράγοντες

“Ο πρώτος είναι το κόστος της ενέργειας που ανεβάζει τις τιμές όχι μόνο στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, αλλά και στα προϊόντα που είναι παράγωγά τους. Ο δεύτερος είναι τιμές των βασικών προϊόντων λόγω της αύξησης των τιμών των σιτηρών, καθότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλες χώρες στην παραγωγή σίτου και καλαμποκιού της τάξεως του 25%. Και ο τρίτος είναι ο τουρισμός, διότι είχαμε ένα τουριστικό ρεύμα και αναμέναμε να είναι ακόμη μεγαλύτερο” περιέγραψε.

“Το κύμα των τουριστών που επρόκειτο να έρθουν στη χώρα μας, αναμέναμε να είναι περισσότεροι από το 2019, τώρα θα είναι μικρότερο. Πόσο μικρότερο δεν ξέρουμε, αυτό προσπαθούμε να εκτιμήσουμε” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ