Λογαριασμοί ρεύματος: Διευκρινίσεις Σκρέκα για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA.

Όπως είπε ο κ.Σκρέκας την ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι αυτή να καταργηθεί,  την 1η Ιουλίου.

“Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε τον Κώδικα Εμπορίας ,τον μεταβάλλουμε. …περιμένουμε μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- έχουμε απόλυτη απόλυτη συνεργασία για να αλλάξουμε τον κώδικα προμήθειας.  Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού από 1η Ιουλίου και μετά.  Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο πολύ μειωμένοι”, τόνισε.

 Πώς θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Εν συνεχεία εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. “Υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση, δηλαδή όταν παίρνουμε έναν τετραμηνιαίο λογαριασμό, τέλος Ιουλίου, περιλαμβάνει ένα μήνα τον Ιούλιο και τρεις μήνες πριν από τον Ιούλιο που είναι το προηγούμενο σύστημα. Άρα σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος” συμπλήρωσε.

 Ρήτρα αναπροσαρμογής: Διευκρινίσεις Σκρέκα για ποιους κόβεται το ρεύμα

ρήτρα αναπροσαρμογής

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει σιωπηλή εντολή να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε ανθρώπους που χρωστάνε και αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα προσαρμογής.  ” Υπάρχει νομοθετική πρόνοια μέχρι τέλος Μαρτίου και από 1η Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου για τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην αποκόπτεται το ρεύμα.

Επίσης υπάρχει νομοθετική πρόνοια…. Και η πρόνοια από την κυβέρνηση είναι ότι έχει  δημιουργήσει τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15902.  Ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό  όταν του έχει κοπεί το ρεύμα παίρνει τηλέφωνο σε αυτόν τον αριθμό,  μετά δίνεται εντολή στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου να ελέγξει άμεσα εάν το νοικοκυριό αυτό ανήκει στις κατηγορίες τις αδύναμες, τις ευάλωτες. Και δίνεται εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που δεν εντάσσεται στα ευάλωτα νοικοκυριά

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που δεν εντάσσεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. “Ένα νοικοκυριό το οποίο μπορεί να είναι λίγο πάνω από τα εισοδηματικά όρια για να θεωρείται ότι είναι ευάλωτο δεν σημαίνει ότι τα βγάζει άνετα”  τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι ” ότι τα περισσότερα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα τσίμα – τσίμα μέχρι τέλος του μήνα. Η λύση σε αυτό ποια είναιΝα καταφέρουμε να είναι προσιτές οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τις επιδοτήσεις … αυτή τη στιγμή, άμεσα. Εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε δαπανήσει 4,3 δισ ευρώ σε επιδοτήσεις”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ