Κρανίδης: Τουρισμός αιχμής με εμπόδιο τις ανεπαρκείς υποδομές

Η άποψη του Μάνου Κρανίδη, Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc CEO Τεχνικής Εταιρείας Υπηρεσιών Μηχανικών Διαχείρισης Ακινήτων «Krama Property», μέλους διοικητικού συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, προέδρου ΕΝΙΒΟΠΑ

Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο μαξιλάρι της οικονομίας στα έτη της κρίσης και μια προμετωπίδα για μια μελλοντική δυναμική ανάπτυξη.

Οι νέες επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού εκτιμώνται περίπου στο 1-1,5 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό ποσοστό τους να αφορούν νέες κτιριακές ξενοδοχειακές υποδομές (κτίρια, δίκτυα εξοπλισμός) και την ανακαίνιση – ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων. Σε αυτή τη θετική τροχιά υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο, ένα διαχρονικό πρόσκομμα, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι οποίες αστοχούν συχνά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την ικανοποίηση και υποστήριξη της ραγδαίας ανόδου της τουριστικής ροής. Για αυτό η άμεση αναβάθμιση και ενίσχυσή τους είναι η βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με επακόλουθο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία έτη έχουμε πολλά παραδείγματα δομικών αστοχιών κρίσιμων υποδομών, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη περιπέτεια της διακοπής ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στην Ύδρα και τη μακρόσυρτη έλλειψη αποκομιδής των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Περιπτώσεις που δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα και τραυματίζουν διεθνώς το ελληνικό brand name. Αστοχίες που δεν πρέπει να εκπλήσσουν, αφού είναι γνωστό τοις πάσι τόσο η ανεπάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου σε πολλά σημεία της Ελλάδας, με πρωτεύουσα ευθύνη του κεντρικού κράτους, όσο και η τραγική διαχρονική αμέλεια – ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων στις ελληνικές πόλεις, με πρωτεύουσα ευθύνη των περιφερειών. Ταυτόχρονα παραμένουν, χωρίς την απαιτούμενη βελτίωση, και άλλες σημαίνουσες διαχρονικές προβληματικές υποδομές των ελληνικών πόλεων και τουριστικών προορισμών όπως τα απαράδεκτα πεζοδρόμια, τα κακά οδικά οδοστρώματα, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η αβέβαιη λειτουργία δομών υγείας, η απουσία μαρίνων σύγχρονων προδιαγραφών, η ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση και βέβαια η έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής προστασίας. Ζητήματα το καθένα με ξεχωριστή σημασία, στα οποία οι αδυναμίες είναι πολλές και με άμεσο κόστος τόσο στον ελληνικό τουρισμό όσο και στην καθημερινή ζωή.

Για αυτό η ελληνική πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και με πρωτεργάτη βεβαίως το υπουργείο Υποδομών, πρέπει να εξασφαλίσει τώρα, μέσω άμεσων πρακτικών ενεργειών και έργων, ότι οι βασικές υποδομές θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά. Απαιτείται πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και σωστές προτεραιότητες. Οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω διάφορων πηγών, όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι επενδύσεις των εταιρειών διαχείρισης υποδομών, δημοσίων ή ιδιωτικών, ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε από τον κλάδο του τουρισμού και τους λοιπούς συμπληρωματικούς κλάδους το κράτος λαμβάνει σημαντικό ποσό φόρων, δεκάδων δισ. ευρώ, άρα πρέπει να ανταποδώσει ένα μερίδιο κατευθύνοντας τις ενέργειες και τις δαπάνες προς την ενίσχυση όλων των βασικών υποδομών. Άρα μένει η πολιτική βούληση επιτέλους να θεμελιωθεί ουσιαστικά, οι προτεραιότητες να τεθούν ορθά και οι λύσεις να επιταχυνθούν άμεσα, ώστε τελικά οι υποδομές να αναβαθμιστούν και τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού να γίνει σταθερή πραγματικότητα, με τη σημερινή απαράδεκτα αναιμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να αποτελεί τελεσίδικα απλώς το απόλυτο χαμηλό!

Πηγή: Rea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ