Κουτεντάκης στον Realfm 97,8: Θα έπρεπε να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Ακούστηκε αρκετά κατά την προεκλογική περίοδο και το γραφείο μας αναφέρθηκε πολλές φορές. Αποφύγαμε να πάρουμε θέση για ευνόητους λόγους, σε προεκλογικές συνθήκες κάποια πράγματα καλό είναι να μην λέγονται. Μπορώ τώρα να σας πω ότι η κοστολόγηση των προεκλογικών ή κυβερνητικών προγραμμάτων είναι μια πρακτική που υπάρχει σε αρκετές χώρες και γίνεται από αντίστοιχα γραφεία προϋπολογισμού ή δημοσιονομικά συμβούλια της κάθε χώρας. Δεν είναι κάποια παγκόσμια πρωτοτυπία» είπε αρχικά.

«Υπάρχει το εξής θέμα. Εμείς ως οργανισμός λειτουργούμε βάσει ενός θεσμικού πλαισίου που μας δίνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπάρχει στον κανονισμό της Βουλής. Στην παρούσα κατάσταση εμείς δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα. Δεν προβλέπεται πουθενά ότι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής κοστολογεί, αναλαμβάνει την κοστολόγηση κυβερνητικών, οικονομικών προγραμμάτων. Θα έπρεπε να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε αυτοβούλως και να πούμε στο ένα ή στο άλλο κόμμα να μας δώσουν το πρόγραμμα για κοστολόγηση. Αν λοιπόν υπάρξει τέτοιου είδους νομοθετική πρόβλεψη, αυτό επαφίεται στην κρίση της Βουλής κατά κύριο λόγο. Από πλευράς μας φυσικά θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το έργο. Θα πρέπει τα προγράμματα να υποβάλλονται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, οι προτάσεις να έχουν μια ακρίβεια ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοστολόγηση με αξιόπιστο τρόπο» διευκρίνισε.

«Για τις εκλογές το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τελειώνει μια περίοδος που είχε αναδείξει μια πολιτική αβεβαιότητα. Οι εξαγγελίες που διατυπώθηκαν διαμορφώνουν κάποιες προσδοκίες σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική, οι οποίες όμως θα πρέπει να εντάσσονται και σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικό. Τα όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Δεν με ανησυχεί αυτό, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι σε επίπεδα που δεν προκαλούν ανησυχία» σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ