Χατζηδάκης στον Realfm 97,8: Υποχωρεί ο πληθωρισμός των τροφίμων – Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα εισοδήματα

Για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις αλλά και την αγορά των ακινήτων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.

«Πράγματι από την μια πλευρά είναι οι διεθνείς οργανισμοί, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι αναλυτές, πολλά και διαφορετικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία ανεβαίνει. Δεν θα τα πω τώρα όλα. Οι επενδύσεις πράγματι έχουν ανέβει 53% από το 2019. Οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2019 το 2023 περίπου διπλασιάστηκαν και δημιουργήθηκαν μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σε μία χώρα με πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν είναι λίγα. Ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα τουλάχιστον. Το ένα είναι ο πληθωρισμός με τις επιπτώσεις του και το αίσθημα το αρνητικό που προκαλεί στους πολίτες όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στην Αμερική όπως είδαμε στις πρόσφατες εκλογές. Και το δεύτερο είναι το σημείο αφετηρίας το οποίο έχουμε στην Ελλάδα. Εμείς χάσαμε πάνω από το 1/4 του Κατά Κεφαλήν Εθνικού Προϊόντος την περασμένη δεκαετία με την κρίση. Επομένως είναι εύλογο οι πολίτες να έχουν υψηλές προσδοκίες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή αύξηση του εισοδήματος μετά τον πληθωρισμό είναι 7,7% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3,3%. Δηλαδή είμαστε πάνω από τον πληθωρισμό αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να πανηγυρίσουμε. Δεν το λέω για να πανηγυρίσω. Το λέω για να βάλω τα πράγματα σε μία πιο σωστή βάση. Εμείς πρέπει αφενός να μην αντιδρούμε προφανώς στα αιτήματα των πολιτών με αυταρέσκεια και με αλαζονεία και αφετέρου πρέπει να βάζουμε συνέχεια τα δυνατά μας δίνοντας έμφαση από εδώ και πέρα αφού έχουμε πετύχει μία δημοσιονομική σταθεροποίηση πέραν πάσης αμφιβολίας – αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν- στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Στην περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων και στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών που είναι και ο βασικός μοχλός για νέες και καλύτερες δουλειές και για υψηλότερο επίπεδο ζωής», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν περισσότερα κίνητρα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ρίξουν στην αγορά και άλλα κλειστά ακίνητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε ότι «ποια ήταν η αφετηρία της πρότασης αυτής; Ήταν η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ. Ήρθαν και είπαν ότι υπάρχουν πολλά κλειστά ακίνητα άρα ας δώσουμε κάποια φορολογικά κίνητρα να μην πληρώνουν φόρο για κάποια χρόνια. Είπαμε για τρία χρόνια κάποιοι για να τα νοικιάσουν. Το ζήτημα είναι να ορίσεις από εκεί και πέρα τι είναι τα κλειστά ακίνητα. Ένα ακίνητο το οποίο τώρα ξενοικιάζεται και ο άλλος το νοικιάζει αμέσως είναι κλειστό;»

«Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το οποίο είναι και συνταγματικό ζήτημα. Υπάρχει κάποιος εκμισθωτής ο οποίος νοικιάζει σε μία συγκεκριμένη πολυκατοικία το διαμέρισμα του και πληρώνει τον φόρο του κανονικά. Γιατί τυχαίνει να το έχει εκμισθώσει πριν από έναν χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από τρία χρόνια. Και ένας άλλος στο διπλανό διαμέρισμα που τώρα αποφασίζει να το δώσει, σύμφωνα με αυτή την λογική δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο. Δίπλα δίπλα έχεις δύο ανθρώπους που ο ένας θα πληρώνει και ο άλλος δεν θα πληρώνει. Θα πέσει η ρύθμιση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν πάση περιπτώσει δεν πιστεύω ότι είναι καθόλου εύλογο. Άρα γι’ αυτό βάλαμε αυτό το όριο των τριών ετών και βεβαίως τώρα το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση. Θα ακούσουμε όλες τις προτάσεις», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό και τους μισθούς στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός γενικά και πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχωρεί και τον Οκτώβριο ειδικά ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε περαιτέρω. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα. Ανεξάρτητα από αυτό πράγματι προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα εισοδήματα και ο καλύτερος τρόπος είναι στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας γενικότερα πώς θα αυξηθούν οι μισθοί».

«Στον κατώτατο μισθό που έχει και μια κοινωνική σημασία ακόμη περισσότερο σημαντική έχουμε ανέβει από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019 στα 830. Θα τηρηθεί στο ακέραιο η δέσμευσή μας για 950 ευρώ το 2027. Και ο μέσος μισθός που τώρα δεν έχουν βγει τα στοιχεία αλλά εγώ προσωπικά είμαι βέβαιος ότι είναι πάνω από 1.300, όταν θα βγουν τα στοιχεία, ο μέσος μισθός που τώρα ξαναλέω είναι πάνω από 1.300 θα πάει 1.500 το 2027. Τώρα από εκεί και πέρα στον κατώτατο μισθό που έχουμε τα συγκριτικά στοιχεία είμαστε στην 12η θέση στους 22 της Ε.Ε. που παρουσιάζουν στοιχεία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Στον μέσο μισθό λαμβάνεται υπόψη και το Δημόσιο. Στο Δημόσιο θέλω να θυμίσω ότι λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που υπήρχαν στην χώρα και υπάρχουν σε ένα σημαντικό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι για πολλά χρόνια δεν είχαν πάρει αυξήσεις. Αυτό συνυπολογίζεται στα στατιστικά διότι αν πάτε στον ιδιωτικό τομέα θα δείτε ότι από τα 1.046 ευρώ που ήμασταν το 2019 στον ιδιωτικό τομέα έχουμε όπως είπα προηγουμένως φτάσει στα 1.300 και. Δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό. Δεν θεωρούμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι η ανάπτυξη δεν φέρνει θέσεις εργασίας και εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το real estate, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «εγώ πρώτα απ’ όλα δεν θα ενοχοποιούσα καθόλου το real estate γιατί σε μια χώρα που ακόμα και τώρα έχουμε επενδυτικό κενό και πρέπει να έχουμε παραπάνω επενδύσεις, όπως μόνος μου υπογράμμισα, δεν θα έκανα μία πολιτική επιλεκτική και θα έλεγα: Δεν θέλω επενδύσεις στον τουρισμό. Δεν θέλω επενδύσεις στο real estate. Δεν θέλω, δεν θέλω».

«Έχω παρουσιάσει, δύο φορές μάλιστα, στοιχεία στην Βουλή που δείχνουν ότι είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε επενδύσεις στο real estate. Άρα είναι άδικη αυτή η κριτική και προκαλώ οποιονδήποτε να παρουσιάσει τα δικά του στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Μην κινούμαστε με αστικούς μύθους. Επειδή η χώρα επαναλαμβάνω ακόμη έχει επενδυτικό κενό, είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, προφανώς πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Χαίρομαι που κάποιοι τομείς της οικονομίας που είχαν μείνει πίσω, η φαρμακοβιομηχανία παράδειγματος χάριν, η αγροδιατροφή έχουν πάρει μπροστά και ανεβαίνουν. Η βιομηχανία συνολικά έχει αυξήσει κατά 3 μονάδες περίπου τη συμμετοχή της στον εθνικό πλούτο τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Και προσπαθούμε με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα νομικά πρόσωπα, με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με την εργασιακή νομοθεσία, με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, με παρεμβάσεις στις χρήσεις γης να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι αυτή η χώρα έχει αλλάξει και είναι μία χώρα ευκαιριών. Το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί μισό εκατομμύριο νέες δουλειές και η ανεργία έπεσε από το 18% στο 9 και κάτι δείχνει ότι είμαστε σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση. Δεν έχει συνωμοτήσει το σύμπαν να λέει καλά για την κυβέρνηση διεθνώς αλλά επαναλαμβάνω καθώς ήμασταν πολύ χαμηλά είναι εύλογο ο κόσμος να θέλει να ανέβουμε πολύ ψηλότερα», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τέλος αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Από την φύση του, από τον σχεδιασμό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιο πολύ για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ιδίως γιατί μέσα του έχει projects τα οποία σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, εκεί πάει το 60% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την άλλη το ΕΣΠΑ το οποίο είναι από πλευράς προϋπολογισμού του ίδιου ποσού του ίδιου ύψους με το Ταμείο Ανάκαμψης το ΕΣΠΑ είναι αποκλειστικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπαίνουν μόνο οι μεγάλες. Παρόλα αυτά υπάρχουν μία σειρά από δράσεις που είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτούν και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα για ψηφιακές δράσεις στην Ελλάδα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ