Κορκίδης:Πρόστιμα όχι… εξόντωση

Κορκίδης:Πρόστιμα όχι… εξόντωση

Το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τα πρόστιμα, αλλά τις υπερβολές, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με το νέο ποινολόγιο και τα φορολογικά πρόστιμα. 

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι “η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διάκριση της από την φοροαδυναμία, συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση. Η ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις έχει αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων. Όι Έλληνες έμποροι έχουμε πλήρη συναίσθηση του προβλήματος και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, αφού η έκδοση απόδειξης και τιμολογίου πώλησης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση μας. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία στην επιβαλλόμενη φορολογία κάθε Έλληνα”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει: “Η έκδοση ανακριβούς, πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχείου, καθώς επίσης η λήψη και χρήση του σε γνώση του επιχειρηματία, σίγουρα δεν αποτελεί φοροαδυναμία, αλλά ξεκάθαρη παράβαση. Ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις καθορίζοντας ως  όριο  τα 5.000 € και όχι την επανάληψη, ενώ περιλαμβάνει και εκπτώσεις από 25-75%.Διαδικασίες εξπρές θα καθιερώνουν πλέον δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων αξιών. Στους παραβάτες θα παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικής λύσης με την υποβολή αίτησης διοικητικού συμβιβασμού εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 60 ημερών”.

Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη είναι ο “εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξης τους”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, εισπράτεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που  αλόγιστα έχουν επιβληθεί και αντιστοιχούν στο 44% των 60 δις € ληξιπρόθεσμών φορολογικών οφειλών.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ καταλήγει: “Αναφορικά με το νέο ποινολόγιο, το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τους φορολογικούς ελέγχους, για απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, αλλά τις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων. Η ΕΣΕΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει αρχικά να επιβάλλονται για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ