Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ: Ανοίγει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τις αιτήσεις – Ποιους αφορά

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα, 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων του νέου Κοινωνικού  Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος ( ΚΟΤ). Πρόκειται για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ Γ- Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων) το οποίο  χορηγεί μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στους δικαιούχους του -δηλαδή σε οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, σε κύρια κατοικία. Μάλιστα οι  αιτούντες για να καταστούν δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το εν λόγω ΚΟΤ τα εξής:

Τα κριτήρια 

Όσοι θέλουν να ενταχθούν στο εν λόγω ΚΟΤ θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

  • Το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα , ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.
  • Το όριο αυτό  αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Η έκπτωση

Στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. Επιπλέον, σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Οι χρεώσεις 

Επίσης οι  δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως, από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). Επιπλέον, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ