Κατρούγκαλος: Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από αυτή τη μεταρρύθμιση – ΒΙΝΤΕΟ

«Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από αυτή τη μεταρρύθμιση. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι σαν τις άλλες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που μάλιστα έχουν στόχευση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας για το ασφαλιστικό στην Επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «δύο πολύ μεγάλες απουσίες από την αίθουσα». «Η απουσία όσων δεν έχουν φωνή και η απουσία του διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Οι δύο μεγάλες οργανώσεις, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητούσαν τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και δεν ήρθαν να συζητήσουν για κανένα από τα επιμέρους ζητήματα.

Κατεξοχήν περίπτωση του ναυαγίου του διαλόγου είναι η περίπτωση της ματαίωσης της συζήτησης που είχε ξεκινήσει με τους επιστήμονες , ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά από μία πρώτη συνάντηση και φαινόταν ότι διαμορφώνεται μία συμφωνία για το ότι είναι δικαιότερος τρόπος υπολογισμού των εισφορών στη βάση του πραγματικού εισοδήματος και όχι στου εξωπραγματικού, υπήρξε μία απόσυρση από το διάλογο η οποία κατέληξε σε μεγάλη βλάβη του κλάδου».

«Η αδιέξοδη πολιτική μη διαλόγου κινδυνεύει να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των συμφερόντων των δικηγόρων, των μηχανικών και των γιατρών» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «μετά τις σημαντικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου το ποσοστό αυτών που επωφελούνται είναι ακόμα μεγαλύτερο».

«Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης. Δεν υπερασπίζομαι την ομάδα μου, αυτούς που βγάζουν 50.000-60.000 ευρώ. Εμείς είμαστε με τους πολλούς όχι με τους λίγους. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της δικής μας μεταρρύθμισης.  Το 90% κερδίζει, αυτοί που δεν έχουν φωνή κερδίζουν, οι αδύναμοι κερδίζουν, αυτοί που είναι έξω από την αγορά εργασίας κερδίζουν, αυτοί που βγάζουν 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν, αυτοί που είναι με μπλοκάκι κερδίζουν» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Πέρα από την προσπάθεια να ευνοήσουμε την μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό είναι το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Η μεταρρύθμιση που κάνουμε είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα. Δεν έχει ανάλογο από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη Ευρώπη γιατί χαρακτηρίζεται από τον κοινωνικό χαρακτήρα, τη φροντίδα για τους αδύναμους και την τελική μέριμνα για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

σχολίασε κι εσύ