ΗΠΑ: Επιχείρηση καθησυχασμού των αγορών – Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προεδρεύσει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές στη χώρα της, που πραγματικά χορεύει στους ρυθμούς της κρίσης από την χρεοκοπία της Sillicon Valley Bank, κρίσης που πλέον έχει φτάσει και στην Ευρώπη, με σημερινό της θύμα την Deutsche Bank.

Γέλεν για την κατάρρευση της SVB: «Παραμένει ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ»

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ώρα ΗΠΑ και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η ατζέντα του Συμβουλίου. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι η τρέχουσα κρίση στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ θα είναι το βασικό αντικείμενο της συνεδρίαση. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, στις οποίες περιλαμβάνεται το Συμβούλιο (FSOC) και στις οποίες προΐσταται το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, (συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Federal Reserve, της Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων ρυθμιστικών φορέων) συνεδριάζουν τακτικά για να συζητήσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ΗΠΑ, καθώς και πρωτοβουλίες επίβλεψης της κατάστασης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι φόβοι για μετάδοση της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης προκάλεσαν και πάλι απότομη πτώση των μετοχών των τραπεζών, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Deutsche Bank και UBS να περνούν δύσκολες ώρες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη περιορίσει τα χειρότερα στον κλάδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η Yellen προσπάθησε και πάλι να κατευνάσει τους φόβους για περαιτέρω αποσύρσεις τραπεζικών καταθέσεων, δηλώνοντας στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι ήταν έτοιμη να επαναλάβει τις ενέργειες που έγιναν στη Silicon Valley και στα προβλήματα με την Signature Bank για τη διασφάλιση των ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων εάν οι όποιες αστοχίες συνεχίσουν να απειλούν τις καταθέσεις. Τις εν λόγω ενέργειες ενέκριναν η Yellen, ο Πρόεδρος Joe Biden, η FDIC και η Fed, η οποία επόπτευε τη Silicon Valley και την Signature.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Janet Yellen προσπάθησε να καθησυχάσει και τους επενδυτές εμμένοντας ότι οι αμερικανικές τραπεζικές καταθέσεις ήταν ασφαλείς. Η ίδια υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν περισσότερη δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση, ακόμα και μια μέρα σαν την σημερινή, που οι μετοχές έπεφταν όλη την ημέρα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ