Independent – Δείχνει αναπόφευκτο το Grexit

Εάν αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη, για να σταθεροποιηθεί, είναι να φύγουν οι Έλληνες, αυτό θα είχε συμβεί ήδη μέχρι τώρα, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Άλλωστε, σημειώνει ο Independent, οι συνεχιζόμενες κρίσεις χρέους της Αθήνας έχουν δώσει κάθε ευκαιρία, αν όχι κίνητρο, στους Γερμανούς, που αποτελούν την κυρίαρχη “φωνή” της ευρωζώνης, να εκδιώξουν την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα. Αντ’ αυτού, με αξιοθαύμαστη δέσμευση απέναντι στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει και χρηματοδοτήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες μη – ανταγωνιστικές οικονομίες του “κλαμπ της Μεσογείου” (Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία).

Ωστόσο, τονίζει, υπάρχουν υποψίες ότι οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονται με αποφασιστικότητα και αυτοθυσία στο γερμανικό ιδεαλισμό και γενναιοδωρία. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενδέχεται να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές, ετοιμάζεται να πετάξει το μνημόνιο, αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, λόγω των μέτρων λιτότητας.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν θετική για την Αθήνα, που θα κερδίσει ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητα της να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και μια έξοδος από την ευρωζώνη θα πρέπει να αναμένεται σύντομα. Η επιστροφή της δραχμής θα ακολουθηθεί από άμεση υποτίμηση, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος σε πραγματικούς όρους. Η χρεοκοπία θα είναι η μόνη επιλογή, κανείς δεν θα θέλει να δανείσει στη χώρα και οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να υποφέρουν, υπογραμμίζει ο Independent.

Μια τέτοια σειρά γεγονότων θα ήταν καταστροφική και για την ευρωζώνη, λόγω της “διάχυσης” της κρίσης, σημειώνει, προβλέποντας ότι το “ντόμινο” θα παρασύρει Πορτογαλία, Ισπανία και τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ένωσης.

Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία σχεδίων εκτάκτου ανάγκης. Θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τεράστια ποσά για Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ η G20 και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την ΕΚΤ. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αποφύγει την επιστροφή στην ύφεση, ενώ και η Αθήνα θα συνεχίσει να χρειάζεται νέα βοήθεια, καταλήγει ο Independent, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρόβλημα, ό,τι και αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Πηγή: Euro2day

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ