Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εντός του Μαΐου τα μέτρα στήριξης – Τα σενάρια που εξετάζονται

Δύο-τρία διαφορετικά σενάρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από το ψαλίδισμα κατά 40% των ενοικίων λόγω της κρίσης του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως είπε την Δευτέρα ,11 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ εντός Μαΐου θα υπάρξουν και οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από το ψαλίδισμα κατά 40% των ενοικίων, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να δηλώσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί. Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες το ποσό που απώλεσαν στο σύνολό τους.

Σύμφωνα την εφημερίδα “Καθημερινή”:

– Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων φέτος.Δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Η επιστροφή του ποσού θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω του φόρου εισοδήματος . Για παράδειγμα ,στην περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει ότι κάποιος ιδιοκτήτης πρέπει να ενισχυθεί με το ποσό των 500 ευρώ, θα γίνει έκπτωση στον φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα το ποσό του φόρου θα είναι μειωμένο κατά 500 ευρώ.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι τα ενοίκια που έχασαν θα είναι αφορολόγητα, είτε το σχέδιο αυτό εφαρμοσθεί στην τρέχουσα χρήση είτε το 2021. Δηλαδή για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου, θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο .Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για τα εισοδήματα αυτά ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ (12.001 έως 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από 35.000 ευρώ).Επίσης εξετάζεται να αυξηθεί η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης) να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%.

Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοστεί σε συνδυαστικά με το πρώτο σενάριο των αφορολόγητων ενοικίων.Δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ