IBAN: Υποχρεωτική δήλωση στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές ΦΠΑ από 1η Ιουλίου – Όλες οι λεπτομέρειες

ΦΠΑ

Κατάργηση του πεδίου γνωστοποίησης του αριθμού λογαριασμού πληρωμών (IBAN) στη Δήλωση ΦΠΑ, για τις δηλώσεις από 1/7/2025, προβλέπεται με την απόφαση Α. 1077/2025 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ.

Η καταχώρηση IBAN στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, και όχι στη δήλωση ΦΠΑ, καθίσταται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που περιλαμβάνουν αίτημα επιστροφής φόρου. Εφόσον δηλωθεί ΙΒΑΝ στο Μητρώο την πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή ΦΠΑ, δεν απαιτείται η εκ νέου δήλωσή του σε επόμενα αιτήματα επιστροφής.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί:

Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων επιστροφής, από σήμερα δημιουργείται ειδικό αίτημα στην πλατφόρμα Τα Αιτήματά μου, στη διαδρομή: Έσοδα, επιστροφές & διαγραφές, ενημερότητα > Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ αλλοδαπής σε χώρες εκτός SEPA για επιστροφές χρημάτων

Ταυτόχρονα, καταργείται στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου το αίτημα δήλωσης ελληνικού ΙΒΑΝ ή ΙΒΑΝ σε χώρα SEPA, καθώς αυτοί δηλώνονται αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή Μητρώο & Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE ή μέσα από το myAADEapp.

Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση προβλέπονται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προσαρμογές στο λεκτικό της δήλωσης ΦΠΑ, μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 7:30 – 17:00.

Exit mobile version