“Η λιτότητα θα φέρει ανάκαμψη”

“Η λιτότητα θα φέρει ανάκαμψη”

 

Ανάκαμψη που δεν θα είναι όμως εύκολη προβλέπουν για την Ελλάδα οι Maria Toschi και Tom Elliott, κορυφαίοι αναλυτές της JP Morgan. Όπως αναφέρουν, η αισιοδοξία στο εσωτερικό της χώρας πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει είναι φανερή, γεγονός που αποκτά βαρύνουσα σημασία για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Εάν η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως μια χώρα που έχει εισέλθει σε ανάκαμψη, λαμβάνοντας το «φάρμακο» λιτότητας με συνταγή τρόικας, η μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα εξεταστεί από ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο πρίσμα. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της, κανένα άλλο κράτος της περιφέρειας δεν θα παραμείνει πιστό στις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι εκείνοι που δίδουν τροφή για αισιοδοξία;  Οι δύο αναλυτές εξηγούν: Τον Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να διαχειριστεί με επιτυχία τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις των ελληνικών συνδικάτων, που διαμαρτύρονταν εντόνως για τη συνεχιζόμενη λιτότητα. Οι απεργίες είχαν διάρκεια και εντάσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε μια σημαντική νίκη έναντι αυτών. Πάντως η JP Morgan προειδοποιεί ότι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων παραμένει ακόμη εξαιρετικά αργή.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ