“Η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από την Ελλάδα”

“Η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από την Ελλάδα”

 

“Το πάθημα αλλά και τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι λίγα, και εκείνο που είναι αναγκαίο σε μία τέτοια περίπτωση, είναι να δράσει κάποιος γρήγορα και αποφασιστικά. Και αυτό πρέπει να συμβεί για τη διάσωση της Κύπρου, διότι τη διστακτικότητα των πολιτικών πληρώνουν τελικά οι φορολογούμενοι”, προειδοποιεί στο σημερινό της φύλλο η αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ» (Wirtschaftsblatt).

 

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο θυμίζει έντονα το 2010, όταν μία μικρή μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα, με περιορισμένη οικονομική σημασία βρισκόταν στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης και η Ευρώπη διαπραγματευόταν αν πρέπει ή όχι να διασώσει τη χώρα και, αν ναι, κάτω από ποιές προϋποθέσεις. Παράλληλα, καθησύχαζε πως πρόκειται για μεμονωμένο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να υπάρχουν βεβιασμένες ενέργειες για να μη γίνουν λάθη.

 

Για την Ευρώπη οι οικονομικές επιπτώσεις από μία μετάδοση της κυπριακής κρίσης θα ήταν μικρές, καθώς, από μία κυπριακή χρεοκοπία, θα πλήττονταν κυρίως ελληνικές τράπεζες, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με χρήματα, τα οποία φέρεται να υπάρχουν. Όμως, εκείνο που παραβλέπεται είναι πως, όπως στην Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ψυχολογικός, τονίζεται στο άρθρο.

 

Διότι, εάν εμφανιστούν και πάλι αμφιβολίες ως προς την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να σώσει την Ευρωζώνη, οι αγορές θα θέσουν και πάλι υπό πίεση την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, τα επιτόκια θα αυξηθούν, και ως εκ τούτου το κόστος αναχρηματοδότησης, ενώ, αν μία τέτοια άνοδος δεν οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε κατάρρευση, ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί επιπλέον και τελικά θα πληρώσουν την πολιτική διστακτικότητα οι φορολογούμενοι.

 

Σύμφωνα με το άρθρο της αυστριακής εφημερίδας, μετά τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι αναγκαία μία γρήγορη και αποφασιστική δράση από την Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, με ένα πρώτο σενάριο να περιλαμβάνει μία άμεση και άνευ προϋποθέσεων οικονομική διάσωση της Κύπρου, και αν πράγματι υπάρχουν χρήματα για ενδεχόμενη διάσωση ελληνικών τραπεζών, τότε αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα κυπριακό πακέτο διάσωσης.

 

Σε ένα δεύτερο σενάριο, η Κύπρος αφήνεται να καταρρεύσει και συγχρόνως τα χρήματα μεταβιβάζονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ, ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα αγοράς περιφερειακών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και τα δύο αυτά βήματα πρέπει να αποφασιστούν έγκαιρα, να εφαρμοστούν άμεσα, και με το μεγαλύτερο δυνατό επικοινωνιακό τρόπο.

 

Κατά την άποψη του αρθρογράφου, είναι επίφοβο ότι θα πραγματοποιηθεί ένα τρίτο σενάριο, στο πλαίσιο του οποίου θα διασωθεί με κάποιο τρόπο η Κύπρος, θα απαιτούνται συνεχώς νέα χρήματα, τα επιτόκια δανεισμού θα αυξάνονται και θα σπαταλούνται άσκοπα δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων, και το ερώτημα είναι, αν οι πολίτες της Ευρώπης και οι αγορές θα έχουν την υπομονή για μία τέτοια διαδικασία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ