gov.gr: Από σήμερα η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα σε 5 λεπτά – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Μέσα σε 5 λεπτά και μέσω του gov.gr μπορεί να γίνει από σήμερα, Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου η ίδρυση μιας ατομικής επιχείρησης.

Πώς μπορείτε να ανοίξετε μια ατομική επιχείρηση με λίγα κλικ από τον υπολογιστή

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης της λειτουργίας της «Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών», «χιλιάδες επιχειρήσεις ιδρύονται κάθε μέρα, πέρυσι ιδρύθηκαν 50.000 ατομικές επιχειρήσεις. Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «μια πληθώρα διοικητικών διαδικασιών που υπήρχε, μια πολιτική του πλεονασμού αλλά και η συνειδητοποίηση στο παρελθόν ότι το κράτος δεν βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του» και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνει κανείς ότι τα γεγονότα ζωής δεν είχαν βασικά σχεδιαστεί με μια λογική πολιτοκεντρική, βασικά δεν είχαν σχεδιαστεί καν, ήταν υποπροϊοντα προτεραιοτήτων των εκάστοτε κρατικών δομών-κρατικών λειτουργών». «Έχει γίνει ένα τεράστιο κομμάτι των αλλαγών. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας ο στόχος είναι απλός, σαφής και δεδηλωμένος με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι αλληλεπιδράσεις μας με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές εφόσον το επιθυμούμε. Αυτό ήταν το αρχικό όραμα και η αρχική σύλληψη αυτής της πολιτικής, αυτή θα είναι και η πραγματώσή της σε πολύ λίγα χρόνια όπως έχει δρομολογηθεί», υπογράμμισε.

Γεωργιάδης: Σήμερα μπορείς να ιδρύσεις την ατομική σου επιχείρηση και από το κινητό σου

Για την ίδρυση της ατομικής επιχείρησης σε μερικά λεπτά μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της παρουσίασης. «Σήμερα μπορείς να ιδρύσεις την ατομική σου επιχείρηση και από το κινητό σου τηλέφωνο μέσω του gov.gr και να ξεκινήσεις την επιχειρηματική σου δράση όσο μπορείς πιο γρήγορα για να συμβάλλεις και εσύ στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στην πτώση της ανεργίας, στην ευημερία του ελληνικού λαού με τον δικό σου τρόπο και να πραγματοποιήσεις τα δικά σου όνειρα».

Όπως σημείωσε, «όλα αυτά που έχουν γίνει έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, αν δεν θα είχαμε το 2022 τριπλό ρεκόρ, αν δεν είχαμε κάνει αυτά, η Ελλάδα δεν θα είχαμε ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν θα είχαμε ρεκόρ εξαγωγών όπου στους 11 μήνες περάσαμε τα 50 δισ. δηλαδή το 23% του ΑΕΠ και ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων όλων των εποχών. Αυτό το τριπλό ρεκόρ απηχεί σε πραγματικά αποτελέσματα τη μετατροπή της χώρας».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για άριστη, αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη συνεργασία που είχε με τον κ. Πιερρακάκη. «Προφανώς η εποχή μας ζητούσε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και το υποκείμενο εκείνο που υλοποίησε αυτήν τη μετάβαση ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μας έδωσε τις τεχνικές δυνατότητες, τις ιδέες που είχαμε οι διάφοροι υπουργοί να τις κάνουμε πράξεις προς όφελος του ελληνικού λαού. Βοήθησε και ο covid βέβαια και άρπαξε την ευκαιρία και άλλαξε το ελληνικό κράτος. Είμαστε πια πολύ μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το gov.gr με τις πάνω από 1.500 υπηρεσίες έχει υλοποιήσει το 100% προφανών διαδικασιών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Τώρα πια με το “ΜΙΤΟ” πηγαίνουμε στις επόμενες, τις πιο σύνθετες, πιο βαθιές διαδικασίες, οι οποίες αν ολοκληρωθούν η μεταβολή θα είναι ακόμη πιο συγκλονιστική για τη ζωή μας».

Ατομική επιχείρηση μέσω gov.gr – Η διαδικασία για την έναρξη και οι προϋποθέσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας και της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ για να κάνει ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της ΕΨΠ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α) να διαθέτει έγκυρο και ενεργό Ελληνικό Α.Φ.Μ. και

β) να προτίθεται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα.

Είσοδος στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή

Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020. Για την εγκυρότητα των στοιχείων του Α.Φ.Μ., γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις με το φορολογικό μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του ΑΦΜ ο ενδιαφερόμενος δεν έχει δικαίωμα χρήσης της εφαρμογής και ενημερώνεται προκειμένου να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Μετά την αυθεντικοποίηση και την είσοδό του στο σύστημα, ο χρήστης επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να συνδεθεί στην εφαρμογή. Ειδικότερα, εισέρχεται στην εφαρμογή είτε ο ίδιος, επιλέγοντας στην περίπτωση αυτή το πεδίο σύνδεσης «ιδίας χρήσης», είτε ως εκπρόσωπός φυσικού προσώπου που επιθυμεί να προβεί σε έναρξη ατομικής επιχείρησης, επιλέγοντας το πεδίο σύνδεσης «εκ μέρους τρίτου».

Άρθρο 4: Καταχώριση Στοιχείων σε περίπτωση «ιδίας χρήσης»
Στην περίπτωση επιλογής του πεδίου της «ιδίας χρήσης» της παρ. 2 του άρθρου 3, στην οθόνη του χρήστη εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, ήτοι, όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ.

Ακολούθως, οι χρήστες επιλέγουν τον τύπο της έδρας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, επιλέγουν:

i. Ιδιόκτητη Έδρα και

ii. Μη ιδιόκτητη Έδρα.

i. Η εύρεση των στοιχείων διεύθυνσης σε περίπτωση ιδιόκτητης έδρας της επιχείρησης, γίνεται μέσω καταχώρισης του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (εφεξής Α.Τ.ΑΚ.) Με την εν λόγω καταχώριση, αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία του ακινήτου και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής τα στοιχεία διεύθυνσης της έδρας.

ii. Σε περίπτωση μη ιδιόκτητης έδρας της επιχείρησης, ο χρήστης της εφαρμογής συμπληρώνει τον αριθμό και το έτος υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για το ακίνητο που μισθώνει. Με την εν λόγω καταχώριση, αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία της μίσθωσης και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής τα στοιχεία διεύθυνσης της έδρας. Τα αναφερόμενα στο παρόν αφορούν και τη χρήση ακινήτου από παραχώρηση.

Και στις δύο άνωθεν περιπτώσεις ο χρήστης καλείται να επιλέξει την περιοχή που αντιστοιχεί στην διεύθυνση έδρας, ενώ απαιτείται να συμπληρώσει τον οικισμό αυτής, με σκοπό την συστημική εύρεση (μέσω διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ) των πιθανών δημοτικών κοινοτήτων αυτής.

Ο χρήστης καλείται να επιλέξει τη σωστή δημοτική κοινότητα από τη λίστα των πιθανών επιλογών για να συνεχίσει τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, και δεδομένου ότι έχει ανακτηθεί διεύθυνση που περιέχει τον ταχυδρομικό κώδικα κατά ΕΛ.ΤΑ., γίνεται ανάκτηση στοιχείων του δήμου, του νομού και των πιθανών περιοχών που αντιστοιχούν στη διεύθυνση του ακινήτου. Εάν δεν υπάρχει καταχωρημένος ΤΚ για το ακίνητο, στη μεν περίπτωση μισθωμένης έδρας η εφαρμογή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, στη δε περίπτωση της ιδιόκτητης έδρας μπορεί να γίνει συμπλήρωση του ΤΚ που θα ενημερώσει επίσης και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου (Ε9) της Α.Α.Δ.Ε.

Κατόπιν της ως άνω διαδικασίας, ο χρήστης μεταφέρεται σε οθόνη με προσυμπληρωμένα πεδία, που αφορούν στα βασικά στοιχεία ταυτοποίησής του και τη διεύθυνση κατοικίας του, όπως αυτά έχουν ανακτηθεί από διαλειτουργικότητες.
Οι χρήστες καταχωρούν την επωνυμία της επιχείρησης, η οποία ταυτίζεται με το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου, και εφόσον το επιθυμούν, επιλέγουν και διακριτικό τίτλο, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 8. Τόσο η επωνυμία, όσο και ο διακριτικός τίτλος αποδίδονται αυτόματα και με λατινικούς χαρακτήρες.
Στη συνέχεια καταχωρούν Στοιχεία Επιχείρησης, Στοιχεία Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), Στοιχεία Φ.Π.Α. και Στοιχεία Δραστηριοτήτων Επιχείρησης, τις οποίες ο χρήστης καλείται να επιλέξει μέσω διαλειτουργικότητας την ΑΑΔΕ.

 Εξουσιοδότηση Τρίτου

Για την παροχή εξουσιοδότησης σε τρίτο, ο χρήστης συμπληρώνει σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο της εφαρμογής, τον Α.Φ.Μ. του τρίτου προσώπου, προς το οποίο χορηγείται η πληρεξουσιότητα. Εφόσον βρεθεί ο Α.Φ.Μ. μέσω διαλειτουργικότητας στο Φορολογικό Μητρώο και για τον Α.Φ.Μ. αυτόν έχουν καταχωριστεί στοιχεία επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ, τότε ο Α.Φ.Μ. και το ονοματεπώνυμο του τρίτου προσώπου (με κρυμμένα όλα τα γράμματα εκτός των αρχικών) εμφανίζονται στην οθόνη, και ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία επιλέγοντας την έδρα της επιχείρησης:

  • Η εξουσιοδότηση προς τρίτο πρόσωπο ενεργοποιεί νέο προφίλ σύνδεσης στον χρήστη που εξουσιοδοτείται, το οποίο καλείται να επιλέγει σε κάθε είσοδό του στην εφαρμογή.
  • Ο εξουσιοδοτημένος τρίτος αποκτά αποκλειστική πρόσβαση στην επεξεργασία της αίτησης, ενώ ταυτόχρονα ο εξουσιοδοτών αποκόπτεται από τη δυνατότητα επεξεργασίας αυτής.
  • Ο εξουσιοδοτών μπορεί οποτεδήποτε να άρει την εξουσιοδότηση, οπότε αυτόματα ο εξουσιοδοτημένος τρίτος παύει να έχει πλέον πρόσβαση στην διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Διασύνδεση με Π/Σ ΓΕΜΗ και Υποχρεώσεις Δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ.

Μέσω της διασύνδεσης της εφαρμογής του άρθρου 1 με το Π/Σ του Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιούνται οι εξής ενέργειες:

α) Προέλεγχος και αυτόματη δέσμευση επωνυμίας ή/ και διακριτικού τίτλου: Η εφαρμογή του άρθρου 1 διασυνδέεται με το Ενιαίο Μητρώο Επωνυμιών και διακριτικών τίτλων που τηρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αυτόματα πραγματοποιείται έλεγχος και δέσμευση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 52-54 του ν. 4919/2022 και την υπ’ αρ. 68281/2022 υπουργική απόφαση.

β) Μετά την υποβολή της έναρξης και την «εγγραφή» στην Α.Α.Δ.Ε., μέσω διαλειτουργικότητας με το Γ.Ε.ΜΗ., πραγματοποιείται εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. και λήψη αριθμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

γ) Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4919/2022.

δ) Εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.

Μετά την ολοκλήρωση της έναρξης εργασιών οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. των πράξεων και στοιχείων που προβλέπονται στο άρθρο 33 του ν. 4919/2022, καθώς και κάθε μεταβολή αυτών.

Ολοκλήρωση Έναρξης

Κατόπιν των ανωτέρω διαδικασιών εκδίδεται βεβαίωση έναρξης εργασιών από την Α.Α.Δ.Ε., στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία, όπως αυτά συμπληρώθηκαν στην εφαρμογή. Οι βεβαιώσεις που εκδίδονται, αποστέλλονται στην ΕΨΠ και αποκτούν τα χαρακτηριστικά του άρθρου 27 του ν.4727/2020.

 Κοινωνική Ασφάλιση

Η Α.Α.Δ.Ε. ενημερώνει τον χρήστη για την υποχρέωση εγγραφής του στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Ο χρήστης οφείλει μέχρι τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών να υποβάλει αίτηση εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά σε αυτεπάγγελτη εγγραφή του βάσει του άρθρου 39Α του ν. 4387/2016, αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία προς τούτο από τη Φορολογική Διοίκηση.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ