Γκουρία:Μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές

Γκουρία:Μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές

 

Τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη με το ΔΝΤ χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.

«Ανακοινώθηκαν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, αναφέρομαι κυρίως στην προετοιμασία του εδάφους για την επαναγορά του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε ο Γκουρία από το Παρίσι στη διάρκεια της παρουσίασης στον Τύπο της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν «να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών» της Ελλάδας, κυρίως αν συνοδεύονται από «μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης». 

Ταυτόχρονα, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η υπερβολική προσήλωση στις πολιτικές λιτότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσιονομικών σε πολλές χώρες συγχρόνως.

«Η μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες», υπογραμμίζουν, «θα προκαλέσουν τη μείωση της ανάπτυξης κατά 1 έως 1,5 εκατοστιαίες μονάδες για το 2012» στις χώρες του ΟΟΣΑ και ακόμα περισσότερο στις χώρες της ευρωζώνης.

«Η κρίση στην ευρωζώνη», σημειώνουν, «παραμένει για την ώρα η πιο σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία παρά τα πρόσφατα μέτρα που μείωσαν βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις».

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «έχει μεν αρχίσει η διόρθωση των ανισορροπιών που είναι βαθιά ριζωμένες ανάμεσα στις χώρες-μέλη, χρειάζεται όμως μια εντονότερη προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ