Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τόκους 34 δισ. ευρώ με τα μέτρα του Eurogroup

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τόκους ύψους 34 δισ. ευρώ, λόγω της αναστολής καταβολής τους για μία περαιτέρω δεκαετία που αποφάσισε τοEurogroup,αλλά σημειώνει ότι οι τόκοι αυτοί πρέπει να πληρωθούν από την Ελλάδα μετά το 2033, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ.

«Ο όγκος της πρόσθετης παράτασης καταβολής των τόκων για μία δεκαετία εξαρτάται από τα πραγματικά επιτόκια και εκτιμάται σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα το οποίο υπεβλήθη από τον βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Οτο Φρίκε.

Ο κ. Φρίκε είχε θέσει το ερώτημα στη γερμανική κυβέρνηση πώς αποτιμά σε χρήμα τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουνίου εγκρίθηκαν από το Eurogroup πολλά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ των οποίων παράταση των δανείων κατά δέκα έτη, με τη μέση διάρκειά τους να φθάνει τα 42,5 έτη, και αναβολή πληρωμής των τόκων και εξόφλησης των κεφαλαίων έως το 2032/2033

«Την 1η Αυγούστου, η (γερμανική) Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συζητήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας σε ειδική συνεδρίαση. Το FDP και το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει εγκρίνει στην πραγματικότητα και πάλι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Φρίντριχ Χάινεμαν του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών δήλωσε στην FAZ ότι η πολιτική της συνέχισης των προθεσμιών-παρατάσεων και της αναβολής καταβολής τόκων είναι στην πραγματικότητα “αναβολή της πτώχευσης”. Μεγάλο μέρος των δανείων θα πρέπει πιθανώς να διαγραφεί. “Η άποψη ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν θα κοστίσει στην Γερμανία και στους άλλους πιστωτές και εγγυητές χρήματα, δεν έχει νόημα οικονομικά. Οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας υφίστανται ως προς την ονομαστική τους αξία μόνο στα χαρτιά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραγματική αξία “, είπε ο Χάινεμαν .

Ο Eκαρντ Ρέμπεργκ, ο εκπρόσωπος προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δήλωσε σχετικά : “Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής των δανείων και η παραίτηση από υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εσφαλμένοι”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ