Γερμανία-“Κάτι κινείται στον Νότο”

Γερμανία-“Κάτι κινείται στον Νότο”

 

 

Με τίτλο «Κάτι καινούριο από το Νότο» και υπότιτλο «Η κρίση οξύνεται; Αντιθέτως: τα καλά νέα στην Ευρώπη αυξάνονται» η γερμανική εφημερίδα die Zeit, στη διαδικτυακή έκδοση, αναφέρεται στον ευρωπαϊκό νότο και στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι υπό κρίση χώρες.

Επικαλούμενoς δήλωση του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί στην ιταλική La Repubblica περί «αισθητής βελτίωσης» της κατάστασης στην Ευρώπη και περί επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι η πεποίθηση του κατά κανόνα απαισιόδοξου Αμερικανού οικονομολόγου εδράζεται ως ένα βαθμό σε βάσιμα στοιχεία.

«Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι υπό κρίση χώρες προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις και στην ανοικοδόμηση των οικονομιών τους. Κάνει λόγο για θετικά δείγματα στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, πάντως, επισημαίνει ότι «οι Έλληνες δυσκολεύονται ακόμη με τις εξαγωγές, καθώς σε τελική ανάλυση, η χώρα δε διαθέτει βιομηχανικό πυρήνα», αλλά ότι έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.

Στις υπό κρίση χώρες, τονίζει, ωστόσο, ο δημοσιογράφος, ότι οι πολίτες δοκιμάζονται. Καμία άλλη χώρα δεν έχει υποβληθεί στη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα, αναφέρει, σημειώνοντας ότι εδώ και εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει με κριτική στάση τα μέτρα διάσωσης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Μπορεί πράγματι στο μέλλον να πάνε στραβά τα πράγματα», καταλήγει ο δημοσιογράφος. «Όμως», προσθέτει, «ήδη μέχρι στιγμής έχουν συμβεί και τόσα πολλά που ακόμη και ο απαισιόδοξος Νουριέλ Ρουμπινί να μην αποκλείει πια την πιθανότητα να ξεπεράσει η νομισματική ένωση της κρίση με όλα της τα κράτη- μέλη».

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ