Φυσικό αέριο: Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας – Ποια η στάση της ΕΕ

«Πονοκέφαλος» έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα για την παροχή και τη διαμόρφωση της τιμής του, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός και αναστάτωση στις αγορές. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης αποτελεί και το κλίμα που μυρίζει «μπαρούτι» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του αερίου στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, να σημειωθεί ότι η τιμή εκτινάχθηκε στα ύψη, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60% σε μόλις δύο μέρες(!).

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς της Capital Economics, οι τιμές προβλέπεται ότι «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος».

φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Τι κρύβεται πίσω από τις αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα πως επίτηδες δεν στέλνει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε., προκειμένου να πιέσει για διευθετήσεις στον αγωγό Nord Stream 2. Από την αντίπερα όχθη, η Μόσχα απάντησε πως έχει αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ τις έχουν μειώσει.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εδω και αρκετό καιρό η Ουκρανία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη νέα συμφωνία της εταιρείας με την Ουγγαρία, ζητώντας από την Κομισιόν να αξιολογήσει το κατά πόσο και εάν σέβεται με αυτόν τον τρόπο το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο.

Κατά το παρελθόν η Μόσχα έστελνε φυσικό αέριο στην Ευρώπη κυρίως μέσω της Ουκρανίας, αλλά πλέον έχει διαφοροποιήσει τους διαδρόμους μεταφοράς, κατασκευάζοντας τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream που τη συνδέει απευθείας με τη Γερμανία και τον αγωγό TurkStream που τη συνδέει με την Τουρκία.

Πούτιν: Πρόθεσή του η αργή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επιτευχθεί αργή και σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Αναφερόμενος στις επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τόνισε ότι η ευθύνη ανήκει στη λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου.

φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Έτοιμο το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να αυξήσει τις παραδόσεις του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου, Ιλχάμ Αλίεφ.

Αυτή η χώρα του Καυκάσου, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, άρχισε στα τέλη του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δεσμευόμενη για 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι παραδόσεις του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν στα τέλη Δεκεμβρίου από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, που διασχίζει τη Γεωργία και την Τουρκία.

Το κύκλωμα αυτό προορίζεται να διαφοροποιήσει τις προμήθειες των Ευρωπαίων και να μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, στ’ ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να περιέχει 1.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

ούρσουλα φον ντερ λαιεν

Φον ντερ Λάιεν: Μακροπρόθεσμα θα επιδιώξουμε να επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν αργότερα τον Οκτώβριο την ιδέα της δημιουργίας από την ΕΕ στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και την αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου, όπως υποστήριξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι κυρίως αποτέλεσμα του πολύ πιο ακριβού αερίου καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί, όμως σημαντικοί προμηθευτές της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, δεν έχουν αυξήσει την προσφορά.

«Για το αέριο βασιζόμαστε πολύ σε εισαγωγές – το 90% του αερίου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομίες ανακάμπτουν, έτσι η ζήτηση αυξάνεται, όμως η προσφορά δεν αυξάνεται αναλόγως. Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η Νορβηγία αυξάνει την παραγωγή της, όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη Ρωσία», συμπλήρωσε η ίδια.

Τέλος, επεσήμανε την πρόθεσή της να επιδιωχθεί μακροπρόθεσμα η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπενθυμίζοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ εντός του Οκτωβρίου.

Φυσικό αέριο: Νέα ιστορικά ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά και λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ