Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ για οικειοθελή μείωση 15% της κατανάλωσης- Ο μηχανισμός και οι εξαιρέσεις

Σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά το φυσικό αέριο  κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των 27 από τη Ρωσία και προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου του 2023, όπως εξήγησαν σήμερα διπλωμάτες στο Dpa.
  • Τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση.

Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες: Τι θα προτείνει σήμερα η Ελλάδα

Για το τι θα επιδιώξει η Ελλάδα από την σημερινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα γίνει στις Βρυξέλλες μίλησε την Δευτέρα, 25 Ιουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει την αλλαγή της πρότασης  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου γιατί αυτό σημαίνει επί της ουσίας μείωση 24%  για τη χώρα μας, τόνισε  και εξήγησε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από αυτή τη μείωση.

“Εμείς εκείνο που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Θεωρούμε ότι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι όπως είχε πρωτο-διατυπωθεί είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας” σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ” εάν  αποφασιστεί κάποια μείωση, αυτή να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι το μέσο όρο της πενταετίας”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ