Φθηνότερο ρεύμα με ή χωρίς φωτοβολταϊκά στη στέγη

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ρωτούν για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Πρόκειται για μια επιλογή που κάνει τον ίδιο τον καταναλωτή παραγωγό της ενέργειας που χρειάζεται, εξασφαλίζει φθηνότερη και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και συνιστά  υπεύθυνη στάση απέναντι στην κλιματική κρίση.

Το έντονο ενδιαφέρον οφείλεται στην πίεση που δέχονται οι καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τους ωθεί να αναζητήσουν νέες λύσεις για να ισοσκελίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό: οι επιδοτήσεις από το κράτος δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, που φουσκώνουν ακόμη περισσότερο όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όσοι διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη, ταράτσα και καταθέσεις (ή έστω, δυνατότητα δανεισμού) για να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να επωφεληθούν από την επιτάχυνση των πολιτικών πράσινης μετάβασης, παράγοντας οι ίδιοι ρεύμα που θα μπορούν να πωλούν στο δίκτυο (σε σταθερή τιμή 0,087 €/kWh που με τις σημερινές τιμές μοιάζει χαμηλή) με πίστωση της αξίας του στους λογαριασμούς ή να κάνουν απλά ενεργειακό συμψηφισμό.

Το Net Metering και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» είναι δύο λύσεις που μπορεί να επιλέξει ένας καταναλωτής που διαθέτει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα λύση, που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα των επιλογών που απαιτούν εγκατάσταση εξοπλισμού, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα τους και δίνουν πρόσβαση στη φθηνή, καθαρή  ενέργεια των φωτοβολταϊκών, χωρίς τα ίδια τα φωτοβολταϊκά.

ρεύμα

Η λύση αυτή ονομάζεται «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.». Με μόνη προϋπόθεση την επιλογή ενός προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΗΡΩΝ, ο καταναλωτής μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ΕΝ.Α με ελάχιστη συμμετοχή 100 ευρώ και να «χτίσει», εφόσον το επιθυμεί, το συνολικό ποσό της συμμετοχής του μέσα σε μια τριετία. Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής, οι καταναλωτές επωφελούνται την αξία της «παραγόμενης» καθαρής ενέργειας που της αντιστοιχεί, μέσω εκπτώσεων στις χρεώσεις προμήθειας του ρεύματος στο Λογαριασμό τους. Για παράδειγμα, 1.000 ευρώ συμμετοχής εξασφαλίζουν παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας 1.450 kWh, ετησίως και έκπτωση – με βάση τις φετινές τιμές ενέργειας – 350  ευρώ (https://www.heron.gr/ena-calculator-v0.9.0/index.html?lang=el). Πρόκειται για μία σημαντικότατη ετήσια απόδοση, η οποία μάλιστα ανεβαίνει όσο οι τιμές αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια – και άρα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών – γίνεται μεγαλύτερη.

Υπάρχει ευελιξία ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να διακόψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «EN.A.» χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ποινές, λαμβάνοντας πίσω το ποσό συμμετοχής του αφαιρουμένων των εκπτώσεων που έχουν ήδη λάβει στους Λογαριασμούς τους, ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ακόμη και αν αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη και έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να τη μεταβιβάσουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι επίσης πελάτες της εταιρείας ΗΡΩΝ.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση, που δίνει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αποκτήσουν το όφελος (έκπτωση) από την «παραγόμενη» ενέργεια από φωτοβολταϊκά και να γίνουν οι ίδιοι «παραγωγοί» της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματός τους.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.