Φραγκάκης στον Realfm 97,8: Δεν θέλουμε ούτε ξενοδοχεία νοσοκομεία, ούτε παραλίες σανατόρια

“Εμείς είναι προφανές ότι θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση για τον τουρισμό, αλλά δεν θέλουμε οποιαδήποτε λύση. Δεν θέλουμε ούτε ξενοδοχεία νοσοκομεία, ούτε παραλίες σανατόρια. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι εφαρμόσιμα πρωτόκολλα υγειονομικά έτσι ώστε να μπορούν, και αποτελεσματικά να είναι για τη δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα να είναι και εφαρμόσιμα από τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα συζητάει με την Ευρώπη από μία θέση ισχυρή, διότι είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές βιομηχανίες της Ευρώπης και ταυτόχρονα έχει επιδείξει και πολύ καλές επιδόσεις στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες. Κατά συνέπεια ο λόγος της μετράει αρκετά αυτή την περίοδο”, είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Εάν ανοίξει μία βασική τουριστική σεζόν φέτος που αυτός είναι ο στόχος όλων μας και νομίζω ότι θα το καταφέρουμε στο τέλος θα είναι εξαιρετικά αρνητικό εάν η Ευρώπη ταχθεί υπέρ περιορισμών όπως ότι αν κάποιος ταξιδέψει για διακοπές στην Ελλάδα θα μπει σε 14ήμερη καραντίνα επιστρέφοντας στην χώρα του. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση”, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και πρόσθεσε:

“Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί μία χρυσή τομή μεταξύ του ελέγχου στην είσοδο προς τη χώρα και προφανώς της κατάλληλης διαμονής, της κατάλληλης υγειονομικής κάλυψης των ανθρώπων που θα μείνουν εδώ. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χτισμένη πάνω στα θεμέλια της ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, προφανώς με ασφάλεια, και πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα όπως διαφύλαξε την υγεία των πολιτών της είμαι βέβαιος ότι μπορεί να διαφυλάξει και την υγεία των επισκεπτών της. Αυτό μπορούμε να το πούμε στην Κομισιόν, μπορούμε να το πούμε στους πολίτες της Ευρώπης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανοίξουμε τα σύνορά μας τυφλά… Εμείς στον ΕΟΤ προσανατολιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να προβάλλουμε τη χώρα κατάλληλα σε αυτές τις χώρες έτσι ώστε να μπορούμε να τονίσουμε τα θετικά μας”.

Στο ερώτημα ποιες θα πρέπει να είναι οι αρχές στις οποίες θα στηριχθεί το πακέτο που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Φραγκάκης απάντησε: “Καταρχήν συζητάμε για δύο πακέτα. Το πρώτο πακέτο είναι το κομμάτι των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορά το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική μας βιομηχανία τη σεζόν που πιστεύω θα ξεκινήσει τον Ιούλιο… Η λογική είναι να θεσμοθετηθούν πράγματα τα οποία μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία των επισκεπτών μας και ταυτόχρονα να είναι εφαρμόσιμα από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το δεύτερο πακέτο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι το πακέτο στήριξης των εργαζόμενων του τουρισμού και φυσικά των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων του ελληνικού τουρισμού που είναι σημαντικές για την ελληνική οικονομία.”

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ