ExxonMobil: Παρατείνονται κατά δύο μήνες οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

Οι σεισμικές έρευνες των ExxonMobil-Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα ως προς τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Νέα NAVTEX για έρευνες αερίου – Το αίτημα της ExxonMobil

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil, που είναι και ο διαχειριστής της κοινοπραξίας, φέρεται να παρατείνει για ακόμη δύο μήνες τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα υπεράκτια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν οι έρευνες να τελειώσουν στα τέλη του Ιανουαρίου.

Η ExxonMobil μίλησε στην εφημερίδα για την πορεία των σεισμικών ερευνών και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της φάσης των εργασιών του σεισμογραφικού σκάφους «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS. «Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023», ήταν η απάντηση της εταιρείας στην ερώτηση της εφημερίδας που αφορούσε στον χρονικό προσδιορισμό του τέλους του συγκεκριμένου σταδίου του συνολικού ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο.

Υδρογονάνθρακες: Πώς «διαβάζει» η Ελλάδα τις σεισμικές έρευνες της ExxonMobil

ExxonMobil Έρευνες Χάρτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα των δεδομένων που λαμβάνει το σεισμογραφικό σκάφος από το υπέδαφος των δύο παραχωρήσεων «αποτυπώνουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Αυτός είναι και ο λόγος, που η ExxonMobil φέρεται να έχει αποφασίσει την παράταση των εργασιών και πέρα από τον Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, το «Sanco Swift» θα πυκνώσει το «σκανάρισμα» σε συγκεκριμένα σημεία των δύο θαλάσσιων οικοπέδων, όπου έχουν εντοπιστεί οι «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές».

Αποκάλυψη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 για το φυσικό αέριο: Ξεκινούν άμεσα έρευνες από την ExxonMobil

Τα αποτελέσματα των ερευνών

«Μετά την ολοκλήρωση της πρόσκτησης των 2D σεισμικών δεδομένων στα δύο υπεράκτια τεμάχια στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την εταιρεία PGS, η ExxonMobil θα λάβει τα δεδομένα και θα αναλύσει τα αποτελέσματα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα» ανέφερε στα «ΝΕΑ» η ExxonMobil, αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης και επεξεργασίας αναλυτικά όλων των σεισμικών δεδομένων που θα συλλέξει το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.

Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αυτή της ανάλυσης των αποτελεσμάτων είναι πιθανόν να διαρκέσει για ένα περίπου εξάμηνο. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά, η ExxonMobil θα αποφασίσει και το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ερευνητικού της προγράμματος. Με βάση τη συνηθισμένη επιστημονική και επιχειρησιακή πρακτική που ακολουθούν οι πετρελαϊκές, μετά τις δισδιάστατες ακολουθούν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Όμως είναι πιθανόν η αμερικανική πετρελαϊκή να ακολουθήσει την επιχειρησιακή τακτική της Κύπρου. Εκεί η ExxonMobil παρέκαμψε τις εργασίες για την λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και προχώρησε κατευθείαν στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Είναι πιθανόν να εφαρμόσει τον ίδιο σχεδιασμό και στην Κρήτη. Δηλαδή να επισπευστεί κατά έναν χρόνο η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Αν αυτό θα συμβεί, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2024, αντί του 2025.

Η δέσμευση με την ελληνική κυβέρνηση

Η ExxonMobil με τη δήλωσή της χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας της με τις ελληνικές Αρχές «τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στη μέριμνα που έχει ληφθεί για την τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μέτρων».

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει διαβεβαιώσει εκ νέου και στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματός της στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. «Η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της με βάση και τη συμφωνία κοινοπραξίας με τους εταίρους της και την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε η ExxonMobil.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ