Eurostat: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 7,6% – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Υποχώρησε κατά 1,2% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat. Όπως αναφέρει η Eurostat, ο πληθωρισμός της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,6% τον Δεκέμβριο από 8,8% που ήταν τον Νοέμβριο του 2022.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός την ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, ανέφερε σήμερα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό του πληθωρισμού πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο…).

Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται επίσης, με 6,4% (+0,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο), όπως και εκείνη των υπηρεσιών, 4,4% (+0,2%).

Ποιες χώρες την Ευρωζώνης κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Δεκέμβριο

Από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης -η Κροατία ήταν η 20ή χώρα που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο – το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, 5,6% και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 9,6% στη Γερμανία και στο 12,3% στην Ιταλία. Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στις βαλτικές χώρες:  όπως στη Λετονία (20,7%), στη Λιθουανία (20%) και στην Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ