Eurogroup:Ελλάδα & Κύπρος στην ατζέντα

Eurogroup:Ελλάδα & Κύπρος στην ατζέντα

 

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προετοιμάζουν το έδαφος, σήμερα και αύριο, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, αποσαφηνίζοντας τους όρους της επαναγοράς των κρατικών τίτλων του ελληνικού χρέους, απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Αθήνα, και αναζητώντας έναν συμβιβασμό για την τραπεζική εποπτεία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ αύριο θα συνέλθουν σε σύνοδο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αφού συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για τους τρόπους μείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών τίτλων χρέους που προβλέπεται από την συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής αποτελεί τον όρο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο για να συμφωνήσει ως προς την εκταμίευσηση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς αναμένεονται στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα ασχοληθούν επίσης κατά τη σημερινή σύνοδο και με τη διάσωση της Κύπρου, ώστε “να φθάσουν σε οριστική απόφαση το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Ολι Ρεν προειδοποιώντας ότι “υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει” για το ζήτημα αυτό.

“Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα των αναγκών του νησιού…περιμένουμε μία ενδελεχή και διαφανή παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου”, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ασχοληθούν με δύο θέματα του τραπεζικού τομέα: την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τού ρυθμιστικού πλαισίου της συμφωνίας “Βασιλεία ΙΙΙ”, η έναρξη εφαρμογής της οποίας, την 1η Ιανουραίου 2013, φαίνεται ότι τίθεται εν αμφιβόλω.

Για το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, οι 27 πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τις θέσεις των χωρών μη μελών της νομισματικής ένωσης, όπως η Σουηδία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό και να έχουν λόγο επ΄αυτής. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για το θέμα της εποπτείας των μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ορισμένες προϋπόθέσεις.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ως προς το θέμα αυτό υπάρχει συμβιβαστική λύση σε τεχνικό επίπεδο και ότι “τώρα χρειάζεται η πολιτική βούληση”.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τους νέους κανόνες του τραπεζικού τομέα. Οι σχετικές εργασίες έχουν καθυστερήσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταβολή του αρχικού χρονοδιαγράμματος.  

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ