Έρχεται νέο κούρεμα;

Έρχεται νέο κούρεμα;

 

Ενάμιση περίπου μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές αναζωπυρώνεται στη Γερμανία η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ή ακόμα και νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σε δύσκολη θέση έφερε τη γερμανική κυβέρνηση η δημοσίευση από το περιοδικό Der Spiegel εσωτερικού εγγράφου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), στο οποίο επισημαίνεται ότι το αργότερο στις αρχές του 2014 οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα να αποφασίσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».

Σε αντίθεση με το πρώτο κούρεμα τον Οκτώβριο του 2011, ένα νέο κούρεμα θα αφορά το δημόσιο τομέα, που σημαίνει ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος. Ο Τόρστεν Πόλαϊτ από το Frankfurt School of Finance and Management είναι πεπεισμένος ότι «για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει κούρεμα περίπου 60 με 63%, που σημαίνει μόνο για τη Γερμανία απώλειες 30 δισ. ευρώ. Το να ανακοινώσεις κάτι τέτοιο λίγο πριν τις εκλογές είναι τόσο δύσκολο, ώστε προτιμάς να το αποσιωπήσεις» λέει ο γερμανός οικονομολόγος.

 

Στο 170% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

 

Το ελληνικό χρέος αγγίζει το 170% της οικονομικής επίδοσης της χώρας. Με τη σχέση αυτή να μεγαλώνει, χωρίς η Ελλάδα να δανείζεται περισσότερα. Αρκεί και μόνο η συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 20% από το 2008. Ο Γιαν Χάγκεν από το European School of Management and Technology του Βερολίνου θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα:

«Προς το παρόν αναβάλλουμε την στιγμή που θα πληρώσουμε το λογαριασμό. Σε περίπτωση όμως που αποδεχθούμε την αναγκαιότητα ενός κουρέματος και το συμπεριλάβουμε στα βιβλία μας, τότε για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια στο κόστος. Νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να ληφθεί άμεσα».

Υπάρχουν όμως και αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες με ένα νέο κούρεμα θα χαλάρωναν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η λιτότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης όπως η Ισπανία και η Ιταλία. «Τι θα γίνει αν και άλλες χώρες ζητήσουν κούρεμα του χρέους κατά το πρότυπο της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι και αυτές έχουν υπερβολικό βάρος να σηκώσουν, διερωτάται η Ντοροτέα Σέφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), προσθέτοντας ότι «αυτό θα ήταν το τέλος της ευρωζώνης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ