Έρευνα ΑΝΤ1: Έρχεται Μητρώο Υποδομών για μεγάλα έργα που μένουν χωρίς συντήρηση – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ευρώπη πληρώνει για την κατασκευή, αλλά όχι και την συντήρησή ενός έργου. Το αποτέλεσμα είναι έργα δεκαετιών να μη συντηρούνται ούτε από τους δήμους ούτε από τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, πολλές υποδομές στο κέντρο της Αθήνας δεν έχουν συντηρηθεί. Το κράτος επιχειρεί να φτιάξει Μητρώο Υποδομών για να παρακολουθεί τις εργασίες συντήρησης τους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ  Γιώργος Στασινός λέει ότι η συντήρηση των υποδομών ήταν λέξη άγνωστη στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

«Δεν γινόταν τίποτα στα περισσότερα έργα, είναι ελάχιστες οι συντηρήσεις που γίνονται και πάντα όταν θεωρούσαν ότι υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ερωτηθείς για το ποιες υποδομές χρειάζονται υποστήριξη ο κ. Στασινός απάντησε «οι παλιότερες. Αυτές που έγινα πριν την δεκαετία του 70, που έχουν ξεπεράσει τα 50 χρόνια ζωής μέχρι σήμερα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα δεν έχουν συντηρηθεί καθόλου».

Ο κ. Στασινός και το ΤΕΕ θέλουν να δημιουργήσουν ένα Μητρώο με στοιχεία υποδομών που θα αντλήσουν από δήμους και περιφέρειες. Το κάθε έργο θα έχει την ταυτότητα του και θα αναφέρεται ποτέ συντηρήθηκε για τελευταία φορά.

Ένας από τους λόγους που δεν γινόταν η συντήρηση των έργων είναι γιατί τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν μπορούσαν να διατεθούν για συντήρηση. «Το να κρύβουμε αυτό το πρόβλημα (ότι δεν προβλέπονται κοινοτικά κονδύλια για τη συντήρηση των υποδομών) κάτω από το χαλί και να πέσουν στο τέλος όλες οι υποδομές δεν είναι λύση. Άρα θα πρέπει να αναδειχθεί το πρόβλημα και να κάνει μία συζήτηση ο αρμόδιος υπουργός με τους κοινοτικούς για να ζητήσει χρήματα για συντηρήσεις των υποδομών», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ