Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και μεταφορές

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μείωση φόρων σε δύο δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “, οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες περιλαμβάνεται κι η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών. Το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις.Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα 24 ώρα το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων το οποίο θα καλύπτει το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

1. Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24 %, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός , επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές , τα αναψυκτικά , οι χυμοί και το τάσι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 135 θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

2. Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια στο 13% από 24%.

3. Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 135 που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0, 50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Τον Σεπτέμβριο αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποφασιστεί η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Νωρίτερα, η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει το σχέδιο της για ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ